Prinos kukuruza i do pet puta veći na navodnjavanim parcelama

Prinosi istih hibrida kukuruza u Lijevču polju na parcelama sa sistemima za navodnjavanje i do pet puta su veći nego na parcelama koje nemaju navodnjavanje, pokazali su rezultati današnje žetve u na oglednom polju kukuruza Ministarsva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i preduzeća „Vitaland“ u Romanovcima kod Gradiške.
Stručni saradnik u gradiškoj Područnoj jedinici za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Aleksandar Majkić rekao je da je na pet hektara oglednog polja bio zasijan 41 hibrid od 10 sjemenskih kuća, da su na cijelom ogledu odrađene identične agrotehničke mjere, ali da je na jednoj polovini zalivano sistemom kap po kap, a na drugoj polovini nije bilo zalijevanja.

„Cilj ovog ogleda jeste da pokaže ponašanje hibrida u teškim vremenskim uslovima kakvi su bili ove godine, te kakvi su prinosi u zavisnosti da li se navodnjava ili ne. Vaganje je pokazalo zalike i veće nego što smo se nadali. Prisnosi po hektaru na dijelu koji nije navodnjavan kreću se od jedne do dvije i po tone, što je zaista malo za proizvodnju kukuruza i nije isplativo, dok je na navodnjavanom dijelu ogleda prinos bio od osam i i po do devet tona“, naveo je Majkić.

Vlasnik preduzeća „Vitaland“ Petar Dukić kaže da bez navodnjavanje nema isplative poljoprivredne proizvodnje, te da je problem što navodnjavanje nije moguće uspostaviti na svim poljoprivrednim parcelama.

„Negdje je problem izvorište vode, a negdje nije moguće dovesti električnu energiju kao najisplativijeg energenta za pokretanje sistema za navodnjavanje“, naglasio je Dukić i dodao da resorno ministarstvo pridaje sve više značaja i ulaže velika sredsva za izgradnju sistema za navodnjavanje.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Srpske Goran Bursać istakao je da je ogled u Romanovcima pokazao očiglednu razliku u prinosima kukuruza i da se isplati ulagati u sisteme za navodnjavanje, posebno u posljednjim giodinama izraženih klimatski promjena i suše.

„U proteklih pet godine uložili smo oko 50 miliona KM u izgradnju sistema za navodnjavanje. Pripremamo nove projekte jer znamo da u budućnosti bez ovakvih sistema nećemo moći dostići prosječne evropske prinose“, rekao je Bursać.

On je dodao da je od uloženih 50 miliona KM, osam miliona isplaćeno direktno poljoprivrednicima za subvencije kapitalnih investicija za podizanje sistema za navodnjavanje, a da je ostali iznos Ministarstvo ulagalo u izgradnju velikih hidromelioracionih sistema.

Na ogledu kukuruza u Romanovcima ostvareni su prosječni prinosi od blizu devet tona po hektaru na dijelu sa sitemom za navodnjavanje, dok je prinos na dijelu ogleda gdje nije bilo navodnjavanja samo oko dvije tone.

M. Malešević

Share With: