Прије 28 година у Паризу потписан Дејтонски мировни споразум

Предсједници Србије, Хрватске и БиХ Слободан Милошевић, Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић на церемонији у Јелисејској палати у Паризу потписали су на данашњи дан, прије 28 година, Мировни споразум о БиХ, који је претходно договорен у Дејтону.

У југословенској делегацији која је присуствовала свечаности потписивања био је и потпредсједник Републике Српске Никола Кољевић.

Споразум, који је на снагу ступио часом потписивања, састоји се од 11 чланова у којима су само начелно наведени аранжмани, који су разрађени у Дејтонском споразуму.

Чланом 10. Мировног споразума осигурано је узајамно признавање Савезне Републике Југославије и БиХ у међународним границама.

До очекиваног признавања између Југославије и Хрватске није дошло јер је Хрватска повукла своје обећање о тајној замјени територија између Савезне Републике Југославије, Републике Српске и Хрватске, то јест о уступању Превлаке за такозвано дубровачко залеђе.

Париски мировни споразум за БиХ као представници земаља организација гаранта споразума потписали су и Бил Клинтон, предсједник САД, Жак Ширак, предсједник Француске, Џон Мејџор, премијер Велике Британије, Хелмут Кол, канцелар Нјемачке, Виктор Черномирдин, премијер Руске Федерације и Фелипе Гонзалес, у име Европске заједнице.

РТРС

Share With: