Top lista

Top lista za 11.04.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Prezentovan Program „Challenge to Change“

U Gradišci je danas održana prezentacija Petog javnog poziva Programa „Challenge to Change“ – C2C, čiji je cilj da se privrednicima sa područja grada predstave uslovi za dodjelu bespovratnih sredstava, te osnovne smjernice o koracima za elektronsku prijavu na javni poziv.

Prezentaciju su organizovali Gradska uprava i Razvojna agencija Gradiška u saradnji sa Razvojnom agencijom Republike Srpske.

Član tima Programa „Challenge to Change“ Mićo Stanojević iz Razvojne agencije Republike Srpske rekao je da su privrednicima u ovom javnom pozivu raspoloživa grant sredstva od 750.000 evra, te da su prihvatljivi aplikanti privrednici koji imaju inovativne projekte za razvoj proizvoda i unaprijeđenje tehnoloških procesa i usluga.

„Maksimalna sredstva za start-up, odnoso za privredne subjekte koji su registrovani od 6 do 24 mjeseca prije raspisivanja poziva iznose do 10.000 evra, a 30.000 evra za mala i srednja preduzeća koja posluju više od dvije godine i imaju manje od 250 zaposlenih. Jadan od uslova je da korisnici granta moraju u projektu da učestvuju sa minimalno 50 odsto vlastitih sredstava. Bitna je izvodljivost i održivost projekta, te društvena korisnost, kao što je zapošljavanje i zaštita životne sredine“, naveo je Stanojević.

On je rekao da su grantovi obezbjeđani kroz program koji već četiri godine realizuju Razvojna agencija Republike Srpske i Sarajevska razvojna agencija, a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA.

„Do sada je bilo oko 2.000 aplikanata, a imamo potpisanih 110 ugovora sa privrednicima, sa ugovorenim grantovima od ukupno 2,5 miliona evra. U toku je potpisivanje još 38 ugovora za vrijednost granta od 844.000 evra. U Republici Srpskoj je potpisano 39 ugovora u kojima je za privrednike obezbjeđeno 896.000 evra“, naveo je Stanojević.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je ovaj javni poziv šansa za mala i srednja preduzeća, zbog čega ima podršku Gradske uprave.

„Svjesni smo da sve lokalne uprave u Republici Srpskoj i Federaciji BiH moraju biti oslonjene na grantovska sredstva Evropske komisije, razvojnih agencija zemalja članica EU i drugih međunarodnih donatora“, istakao je Adžić.

On je naglasio da Gradiška želi da iskoristi ta sredstva, navodeći da je prošle godine obezbjeđano 35 miliona maraka granta za vodovod i kanalizaciju.

„Gradska uprava i Razvojna agencija biće i dalje posvećene projektima za koji mogu da dobiju grant sredstva. Naša obaveza je da pripremimo što više kvalitetnih projekata, a sredstva u međunarodnim fondovima ima dovoljno“, dodao je Adžić.

Prijave na Peti javni poziv Programa „Challenge to Change“ traju do 24. marta ove godine i podnose se samo elektronskim putem, na internet stranici www.c2c.ba.

Share With: