Top lista

Top lista za 3.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Preventivne mjere produžene do 28.septembra

Republički štab za vanredne situacije produžio je sve preventivne mjere za sprečavanje širenja virusa korona za još 14 dana, odnosno do 28. septembra.
Zaključkom donesenim na današnjoj sjednici Štaba, za 14 dana se produžavaju i ranije donesene preventivne mjere kojima se zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, te ograničava radno vrijeme ugostiteljskih objekata za ishranu i piće od 6.00 do 24.00 časa.

Pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića u dozvoljenom vremenskom periodu od 6.00 do 24.00 časa odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj.

Do 28. septembra dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštivanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Privredni subjekti kojima je dozvoljen rad dužni su da ga organizuju uz obavezno preduzimanje mjera propisanih za sprečavanje pojave i širenja virusa korona na radnom mjestu.

Takođe, svi privredni subjekti mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa uputstvom Instituta.

Republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su organizovati svoj rad prema jasnim uputstvima.

Na ulazu u sve službene prostorije organa koji pružaju usluge građanima treba ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u tim prostorijama, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenja dužih redova u zatvorenom prostoru.

Obavezno je održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene, te omogućiti rad šalter-sale i matične službe uz kontrolu broja korisnika usluga, u zavisnosti od prostora.

U saopštenju se navodi da inspekcijski nadzor nad svim preventivnim mjerama sprovodi Republička uprava za inspekcijske poslove putem svojih nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave, kao i Komunalna policija.

Sve jedinice lokalne samouprave dužne su da svoje akte usaglase sa današnjim zaključkom, te da u skladu sa epidemiološkom situacijom na svom području donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere koje su utvrđene.

Takođe, sve mjere u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj, kao i naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog virusa korona, primjenjuju se i nakon stupanja na snagu današnjeg zaključka Republičkog štaba, odnosno produžetka dosadašnjih preventivnih mjera za 14 dana.

Share With: