Prevencija kao ključni faktor

Evropska sedmica prevencije raka grlića materice počinje sutra, 20.januara, a završava 26.januara. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije ovaj karcinom se nalazi na drugom mjestu bo broju oboljelih žena, odmah nakon karcinoma dojke a njegova prevencija i rano otkrivanje su od vitalnog značaja.

Gostujući u našoj emisiji “Žene i mogućnosti”, dr Bojana Savković Perić, specijalista ginekologije i akušerstva u gradiškom Domu zdravlja istakla je da u Evropi svakih 18 minuta jedna žena umre od ovog karcinoma, Na nivou svijeta godišnje se otkrije 500 hiljada oboljelih pri čemu čak 270 hiljada umre od ove bolesti.
Redovnii ginekološki pregledi su jedan od najvažnijih metoda u borbi protiv zloćudnih tipova humanog papiloma virusa (HPV), kao glavnog uzročnika. Papanikolau test, popularno, Papa test je jedan od osnovnih instrumenata koji se pritom koriste i sve žene, u dobi nakon što stupe u seksualne odnose, bi trebalo da ga rade jednom godišnje.
Doktor Savković Perić je istakla da izuzev HPV-a postoje i drugi faktori koji utiču na povećan broj oboljelih, prvenstveno rana starosna dob u kojoj tinejdžeri stupaju u seksualne odnose, promiskuitet, pretjerana konzumacija alkohola i cigareta, kao i gojaznost koja se očituje kroz povišen indeks tjelesne mase.
U svijetu se već duže vremena, primjenjuje vakcinacija protiv malignih oblika HPV-a što kod nas još uvijek nije slučaj. U zemljama zapadnog svijeta sa njom se počinje u dobi od 11 ili 12 godina, primaju ih i dječaci i djevojčice, ali nije kasno da se ta vakcinacija obavi i do 21-e godine kada su u pitanju mladići a do 26-e kada su u pitanju mlade žene.
N.Ristić
Share With:
Open

close button