Преполовљена производња воћних сокова (ФОТО,ВИДЕО)

Неповољне временске прилике проблеме стварају и прерађивачима воћа.  Кажу да ће ове године производња хладно цијеђених сокова за разлику од прошле године бити преполовљена.

Михајло Дојчиновић са супругом Горданом од 2017. године бави се производњом воћних сокова. Каже да лошију годину не памти, ове године није било вишње, ароније је било врло мало као и крушке, а јабука највише доминира.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истиче да ове године због смањеног приноса воћари нису имали проблема са пласманом, те је била велика потражња за индустријском јабуком.

Због посљедица града род ће бити умањен и наредне године, додао је Дојчиновић и подсјетио да је у градишким воћњацима у завршној фази берба јабуке сорте ајдаред,  а након тога слиједе сорте грени смит и пинк лејди. Послије бербе почеће зимско орезивање воћа.

Дојчиновић је најавио годишњу сједницу Скупштине Удружења воћара која би требала бити одржана крајем октобра или почетком новембра. На сједници ће између осталог бити ријечи о повећању субвенција за произведено и продато воће за наредну годину.

Н.М.

Share With: