Преминула Стевка Козић Прерадовић

Књижевница Стевка Козић Прерадовић преминула је у 78. години након краће болести.

„Тужног срца вас обавјештавамо да нас је синоћ, у седамдесет осмој години живота, након краће болести, напустила наша угледна пјесникиња, прозна списатељица, књижевна критичарка, драмски писац за дјецу и одрасле, путописац, Стевка Козић Прерадовић“, саопштило је Удружења књижевника Републике Српске.

Упутили су изразе најдубљег саучешћа породици, пријатељима и члановима Удружења књижевника Републике Српске, чији је Стевка дио била од самог оснивања.

Мјесто и вријеме сахране биће накнадно објављени.

Стевка Козић Прерадовић рођена је у Горњим Карајзовцима 1945. године. Школовала се од 1952–1964. Радила као економиста у привреди три деценије, а иза рата била помоћник директора у Дјечијем позоришту РС.

Пјесник, прозни и драмски писац за дјецу и одрасле, књижевни  критичар, путописац… Члан Удружења књижевника Југославије од 1979,  данас Републике Српске.

Сарадник листова и часописа од 1961. Објавила тридесетак књига поезије и прозе. Већ 1964. године награђена у Бањалуци за роман у рукопису „Кључ нисам нашао“.

Превођена селективно на 16 језика почев од пјесме „Гост” 1970. До сада је објавила два избора из поезије на српском , четири на талијанском, есперанту, француском и чешком.  Касно, тек 1973, објављује прву збирку пјесама овјенчану „Кочићевом наградом“ (Друштво писаца Босанске Крајине).

Њено стваралаштво помно  прати  критика, уврштава у књиге есеја и студија: М. Шиндић, З. Турјачанин, Р. Комар, С. Личина, М. Голијанин, Љ. Лукић итд.

Књига прича „Знакови с неба“ била у ужем избору  за „Женско перо“ у Београду, а  збирка поезије „Зрно соли“ за награду „Скендер Куленовић“.  Много награда добила  за кратке приче.

Уврштена у 45 антологија прозе и поезије домаћих и страних аутора, те  у  лектиру од 2003, и студијске програме за ђечију књижевност  од 2015. г.

Значајније награде добила за књиге и допринос развоју културе: „Веселин Маслеша“, „Шушњар“, „Кочићево перо“, „Драгојло Дудић“, „Песнички крчаг“, „Слово Кочићу“, „Кључ Модрог града“, „Пјесма над пјесмама“, „Зија Диздаревић“  УКРС „Књига године“…

Двије драме: „Реванш“ и „Стринина дјеца“ наградио на анонимном југословенском конкурсу и откупио за извођење Радио Сарајево неких осамдесетих година прошлог вијека.

Share With: