Премијерно приказан филм “Заборављени злочин у Бравницама“ (ФОТО,ВИДЕО)

Документарни филм “Заборављени злочин у Бравницама“, који говори о злочину хрватске војске над српским цивилама из Доњег Вакуфа/Србобрана, вечерас је премијерно приказан у Културном центру Градишка.

Аутор и продуцент филма Бојан Тргић рекао је да се о злочину у Бравницама до прије пет година није много ни знало, те да је захваљујући ентузијазму мање групе људи поријеклом из Доњег Вакуфа започето снимање филма који је и угледао свјетло дана управо на дан када се обиљежава страдање више од 80 цивила који су се пред хрватско-муслиманским снагама у колони повлачили према Бањалуци.

Тргић каже да филм, осим да отргне од заборава овај до сада некажњени злочин, има за циљ и да подстакне правосудне органе да процесуирају одговорне за гранатирање аутобуса пуног цивила и осталог становништва које се затекло у колони која је нападнута од стране хрватске војске у селу Бравнице код Јајца.

Један од свједока злочина, која говори у филму је Милијана Пандуревић, рођена Јанковић, која је имала 12 година када је преживјела гранатирање аутобуса у коме су погинуле њена мајка и сестра, а млађи осмогодишњи брат рањен.

Како је навела у гранатираном аутобусу погинуло је још неколико њених ближих рођака, а они који су преживјели завршили су у заробљеништву, као и она и њен брат који су били два мјесеца заробљени у Сплиту.

У Доњем Вакуфу прије грађанског рата у БиХ живјело је више од 9.000 Срба, а само мали број их се вратио након рата. Свој нови дом већином су пронашли у Градишци, Бијељини, Новом Саду, али и другим мјестима широм Европе и свијета.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да су пријератни становници Доњег Вакуфа/Срборана постали неизоставни дио Градишке, као и други људи који су у њој током ратних дешавања пронашли спас и ново мјесто за живот својих породица.

Осим градоначелника Аџића, премијери филма присуствовали су министар трговине и туризма републике Српске Денис Шулић, представници локалане управе и бројни грађани.

Филм “Заборављени злочин у Бравницама“ снимљен је у продукцији Удружења грађана “Микро мрежа“ и уз подршку Удружења “26. март Србобран“, а планирано је да буде приказан у Новом Саду, Бечу и градовима Србије, Републике Српске и других држава у којима данас живе Срби поријеклом из Доњег Вакуфа.

М.Малешевић

Share With: