Премијера представе „Кроз живот са Вељом“ на Заплет-у15

Прес конференцијом у Градском позоришту „Јазавац“ најављен је Међународни фестивал глумца „Заплет 15“ и премијера представе „Кроз живот са Вељом“ 20. октобра у продукцији Градског позоришта Јазавац и Градског позоришта Градишка.

Предсједник УО УГ „Градско позориште Јазавац“ и директор фестивала Драгана Марић изјавила је да почетак позоришне сезоне у Градском позоришту Јазавац обиљежавају са два важна догађаја, премијером нове представе и фестивалом.

„На овогодишњем фестивалу публика ће имати прилику да ужива у најбољим глумачким креацијама које су настале у представама из региона“, рекла је Марићева и најавила пратећи програм фестивала који ће чинити изложба слика Перице Ивановића Јазавац у Јазавцу, читање драма студената Академије умјетности у Бањалуци и програм Разговор са глумцима у склопу којег ће се представити Бранка Катић, Андрија Милошевић и Славко Штимац.

Стручни жири овогодишњег фестивала чине глумица Маја Ристић, теоретичарка позоришта, Младен Миљановић, вишемедијски умјетник и глумица Народног позоришта РС Смиљана Маринковић.

Премијером кабаретске представе Кроз живот са вељом 20. октобра обиљежиће 17 година рада позоришне куће у којој главну улогу игра један од њихових највјернијих сарадника и пријатеља Велимир Бланић.

Премијера у Градишци планирана је за петак, 27. октобра.

Адмир Мешић  из Градског позоришта Градишка је нагласио да је ово наставак и унапређење сарадње између два позоришта те се захвалио на сарадњи колегама из Јазавца.

Глумац Велимир Бланић, један од најактивнијих сарадника Градског позоришта Јазавац рекао је да је представа Кроз живот са Вељом прожета трагикомиком те да описује живот Веље и свих оних који његов живот чине таквим какав јесте.

„Свако од нас има материјала да од догађаја из свог живота сними филм што се често у народу и каже, а ја сам се усудио да ту изреку материјализујем и представим у виду позоришне представе истражујући различите животне ситуације, изазове и радости. Срећан сам што у бенду који ме прати на сцени имам сјајне сараднике који су кључни за стварање атмосфере представе. Њихова музика прати емоционални тон сцена, појачава драму и додаје хумор тамо гдје је потребно те тако постаје неизоставни дио укупног доживљаја саме представе. Посебно ме радује што ову представу режира мој дугогодишњи пријатељ и колега Слободан Перишић“, навео је Бланић.

У представи Кроз живот са Вељом игра Велимир Бланић, а оркестар који га прати чине глумци и музичари: Милан Савић, Сава Кнежевић, Владимир Ђорђевић и Александар Бланић. Редитељ представе је Слободан Перишић који је био и сарадник на тексту који је писао Велимир Бланић. Сценограф је Марко Билбија, а костимограф Јелена Видовић. Лектор је Александра Савић.

Љубиша Савановић, организатор Градског позоришта Јазавац и селектор овогодишњег Међународног фестивала глумца Заплет 15 захвалио се на подршци предсједнику Републике Српске који је покровитељ овогодишњег фестивала, те компанијама МТЕЛ и АТОС банци и свим другима захваљујући којима је то први фестивал на који су могли довести продукционо захтјевније представе у такмичарску селекцију.

Share With: