Predstavljeni 23. „Gradiški zbornik“ i 26. zbornik „Istina o Srbima“

Gradiškoj publici večeras su predstavljeni 23. broj časopisa za društvena pitanja “Gradiški zbornik“ i 26. broj zbornika “Istina o Srbima“, čiji je izdavač Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Gradiška.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Gradiška Radana Vila Stanišljević istakla je da je od velikog značaja to što Gradiška ima ova dva zbornika jer su oni orginalnost, a orginalnost znači i kvalitet.

“23 godine objavljujemo radove u Gradiškom zborniku koji potvrđuju koliko je zapravo prisustvo intelektualaca u našem gradu. Istovremeno konkurs “Istina o Srbima” prerastao je Gradišku, on se širi prostorom srpskog jezika. Veoma je važno da su djela zrela i da u njima preovladava ljubav”, rekla je Stanišljevićeva.

U zborniku „Istina o Srbima“ ove godine objavljena su po tri nagrađana poetska i prozna rada, te 18 odabranih radova koji su pristigli na ovogodišnji istoimeni konkurs.

Prva nagrada za poeziju pripala je Zdravki Babić iz Bileće za pjesmu „Brojanica od mrtvih“, a u kategoriji proze najboljom je proglašena priča „Starac” Vasilije Karana iz Banjaluke.

Druga nagrada za poeziju dodjeljena je Milenku Jevđeviću iz Banjaluke za pjesmu “Pjesnički raport”, dok je treće mjesto za poeziju dodjeljeno Dragojli Popović iz Laktaša za pjesmu  “Bez naslova”.

Druga nagrada za prozno djelo pripala je Ljiljani Terentić za priču „Ljubičine suze “, a treća Nebojši Ristiću iz Gradiške  za priču „Dva hica, ili ljubav je uvijek na gubitku”.

Nebojša Ristić rekao je da je nevjerovatna činjenica da se konkurs “Istina o Srbima” održava dugi niz godina jer u drugim sredinama to nije tako. “Zahvaljujući “Prosvjeti”, Gradskoj upravi i pojedinim dobrim ljudima u Gradišci se održava vatra kulture i pisane riječi što naš grad odvaja od drugih gradova Republike Srpske”, rekao je Ristić koji je u svom nagrađenom djelu pisao o ljubavi.

Zamjenica gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić rekla je da će Gradska uprava uvijek podržavati izdavanje ove dvije publikacije. “ Zahvaljujući “Prosvjeti” više od 20 godina mi imamo časopisa za društvena pitanja “Gradiški zbornik“ i literarni konkurs i zbornik “Istina o Srbima“, što je od velikog značaja za naš grad”, dodala je Ilićeva.

 G.Vlainić

Share With: