Predstavljena monografija „Pola vijeka dječijeg smijeha“

Monografija  „Pola vijeka dječijeg smijeha“ autora Dragane Grahovac predstavljena je večeras u Kulturnom centru Gradiška povodom 50 godina postojanja Javne predškolska ustanova „Lepa Radić“ Gradiška.

Autor monografije Dragana Grahovac rekla je da je monografija pisana hronološki i da se u njoj mogu pronaći podaci o osnivanju vrtića, direktorima, radnicima ali i rastu i razvoju vrtića.

„U vremenu kada je značajna borba za djecu mi se možemo pohvaliti da naša ustanova raste. Trenutno u vrtiću „Lepa Radić“ imamo 310 molbi na čekanju što znači daćemo napuniti i novi objekat vrtića u Brestovčini“, rekla je Grahovac i dodala da je u toku 50 godina postojanja veliki broj djece pohađao vrtić i da je prvo upisano dijete bio Nenad Ćuk 1971. godine.

„Najveći broj upisane djece je bio pred rat, 1991. godine, kada smo upisali 460 djece“ rekla je Grahovac.

Direktorica Javne predškolska ustanova „Lepa Radić“ Gradiška Suzana Ivaštanin istakla je da je ponosna na rad ove ustanove i činjenicu da postoje 50 godina.

„Okrenuti smo budućnosti i proširujemo kapacitete. Trenutno je u toku opremanje dvorišta novog objekta vrtića u Brestovčini u kome će biti smješteno oko 160 mališana u šest vaspitnih grupa. U proceduri je nadogradnja objekta u Novoj Topoli za nove tri vaspitne grupe“ , rekla je Ivaštanin.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Grada Gradiška Dragutin Kovačević rekao je da monografija  pokazuje da Grad odavnina vodi brigu o najmlađim stanovnicima. „Ova monografija nije samo loklona priča nego republička jer će se ovo djelo naći u fundusu Narodne i univerzitetske biblioteke  Republike Srpske što je velika čast i zadovoljstvo“, rekao je Kovačević.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Srpske Predrag Damjanović rekao je da je Javna predškolska ustanova „Lepa Radić“ Gradiška jedan od najboljih vrtića u Republici Srpskoj.

„Mi se trudimo da konstantno unapređujemo predškolsko vaspitanje. Ranije su vaspitači samo čuvali djecu ali danas je to drugačije, predškolsko obrazovanje je dio vaspitnog sistema“ rekao je Damjanović i rekao da je u toku priprema novog programa Republičkog pedagoškog zavoda za predškolsko vaspitanje koje će biti na snazi od naredne školske godine, septembra 2022. godine.

G.Vlainić

Share With: