Представљена поштанска маркица са мотивом “Густог-плетеног-козарског“ кола

Културно умјетничко друштво „Коловит“ Градишка и „Поште Српске“ представили су данас нову поштанску маркицу “Културно насљеђе“ са мотивом “Густог-плетеног-козарског“ кола.

С циљем промоције и заштите културног насљеђа „Коловит“ је у сарадњи са „Поштама Српске“ усагласио коначни изглед нове поштанске маркице. Идеја је била да на маркици  буде мурал „Козарачког кола“ који је урађен у Градишци.

Предсједник КУД „Коловит“ Градишка Мирко Борјановић, каже да је сретан што су направили један мали, али уствари велики корак и што ће ова маркица бити послана широм наше државе али и даље.

Замјеник директора „Поште Српске“ Сњежана Мартић рекла је да подржавају издавање пригодних поштанских маркица, те да су препознали културно наслијеђе и ријешили да издају марку која представља гуто кoзарско коло.

Аутор идејног рјешења мурала „Козарачог кола“ је Наташа Коњевић. Она је овај умјетнички рад урадила са колегом  Ђурађом Стевановићем. Она каже да је за њу велика ствар што се њен рад нашао на поштанској марки.

Један од иницијатор  да се изради поштанска маркица био је градски менаџер Бојан Вујиновић. Он је изразио задовољство што се идеја реализовала и што се иде у правцу да се густо козарачко коло заштити као свјетска нематеријална баштина  на листи УНЕСКА, јер то може бити разгледница и сувенир града. Истакао је да планирају и друге активности и да буде козарачко коло за Гиниса и да се тиме упише на одређене свјетске листе и тако промовишемо град.

Из градишког „Коловита“ су истакли да козарачко коло живи у народу и да га највише чувају културно умјетничка друштва. Они ће настојати и на разне друге начине да традицију пренесу на млађе генерације, те ће ускоро бити бајка о чаробном колу, а у припреми је и дјечија представа.

Н.М.

Share With: