Представљена књига „Жене Градишке препознатљиве по својим дјелима“

 Удружење „Жена и породица“ из Градишке представило је вечерас у Културном центру књигу под називом „Жене Градишке препознатљиве по својим дјелима“ коју је уредила проф. Десанка Рађевић.

Кроз 79 појединачних женских животних прича,испричана су задивљујућа дјела,насликана су прошла времена,описана мјеста, начини живота,борбе са судбинама,борбе за живот,приче о љубави и херојству,правди и неправди.

Уредница књиге Десанка Рађевић рекла је да ова књига представља документ у коме се налазе приче о женама које су по својим дјелима и начину живота у одређеном времену скренуле пажњу на себе.

„Истраживајући дошли смо до сазнања да је у Градишци напримјер живјела жена која је била народни херој Совјетског савеза, сестра Тоња. Исто тако Ружица Диздаревић, која сад има 92 године, описала нам је Градишку оног времена када је она дошла у Градишку и основала санитарну службу, једина жена санитарна инспекторица у цијелој БиХ“ истакла је Рађевићева.

Професор Хикмет Хаџиалагић рекао је да је веома важно што је настала књига у којој су записана имена знаменитих жена.

„Оно што није записано, заборави се. Ја сам раније прикупљао податке о знаменитим женама и драго ми је што је настала ова књига. Једна од интересантних прича је она о Фати Корић која је недавно умрла, а која је била самохрана мајка троје дјеце која се успјешно бавила друштвеним радом и која је била једна од првих глумица и пјевачица  аматера нашег града“ рекао је Хаџиалагић.

На представљању књиге „Жене Градишке препознатљиве по својим дјелима“ о овом дјелу говорили су Љиљана Гвозден, Зора Малешевић,Сњежана Гвозден, Миленко Гагић и уредница Десанка Рађевић.

Г.Влаинић

Share With: