Представљена књига „Успон и пад малог Београда“

Књига „Успон и пад малог Београда“, аутора Бојана Вујчића, која говори о културно-просвјетној улози српског грађанства у Градишци у периоду од 1848. до 1949. године, представљена је вечерас у градишком Културном центру.

Историчар и директор Завичајног музеја Градишка, Бојан Вујчић у својој новој књизи сабрао је историјске изворе који у једној цјелини појашњавају и епитет „малог Београда“ који је Градишка, због бројних културних и других друштава која су у њој била активна, носила у периоду прије Првог свјетског рата.

Вујчић је истакао да је након дугогодишњег прикупљања архивске грађе и бројних мемоарских изјава одлучио да историјским чињеницама разјасни причу о Градишци као „малом Београду“, који период обухвата и ко су најзначајније градишке породице и личности тог времена.

Он појашњава да прича почиње од 1848. године када су камараши капетена Мише Анастасијевића у Градишки довели првог српског учитеља, а завршава гашењем Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ 1949. године.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је Вујчићева књига још један дио настојања да се врати сјећање на важне личности градишке историје и кроз то новим генерацијама представи значај Градишке и њене друштвене и политичке елите у прошлости на овим просторима.

Након представљања књиге „Успон и пад малог Београда“, о којој су говорили и професори катедре за историју бањалучког Филозофског факултета, Драгиша Васић и Боривоје Милошевић, у галерији Завичајног музеја Градишка отворена је изложба 28 портрета значајних личности о којима се говори у самој књизи а које су насликали  академски сликари.

М.Малешевић

Share With: