Представљен други јавни позив за подршку у набавци пољопривредне механизације мађарске производње (ВИДЕО)

Представници Фондације „Прогресус“ данас су у Градишци представили други јавни позив за додјелу бесповратних средстава за набавку пољопривредних машина и опреме за прераду хране у оквиру пројекта подршке Владе Мађарске пољопривредницима у Српској.

У односу на први, у другом јавном позиву за подршку набавци пољопривредне механизације мађарске производње, осим пољопривредних произвођача, право на субвенцију Владе Мађарске имају и прерађивачи који могу да остваре подстицај за набавку машина и опреме за прераду пољопривредних производа.

Директор Фондације “Прогресус“ Андреа Јаглица навела је да је као и током првог јавног позива субвенција по кориснику до 25 хиљада евра или до 70 одсто вриједности набављене машине или прикључка, те да је сада и начин пријаве потенцијалних корисника поједностављен.

Према њеним ријечима, током првог јавног позива право на субвенције за куповину механизације и машина мађарске производње остварило је око 650 пољопривредних произвођача у Републици Српској.

Према првим повратним информацијама током другог јавног позива може да се очекује и већи број корисника, али је то неизвјесно јер је за већину пољопривредника у Српској ова производна година јако лоша“, нагласила је Јаглица.

До сада је на име подстицаја за набавку пољопривредне механизације и опреме мађарске производње пољопривредницима у Републици Српској и Дистрикту Брчко исплаћено око седам милиона евра, а до краја септембра биће исплаћено још два милиона.

Пољопривредни произвођачи и прерађивачи на други јавни позив, који је објављен 14. августа, могу да се пријаве до 14. октобра.

М.Малешевић

Share With: