Top lista

Top lista za 31.07.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Predloženi novi podsticaji u poljoprivredi za 2020. godinu

Na 28. redovnom zasjedanju Skupštine grada Gradiška usvojen je Nacrt Programa podrške poljoprivredi grada Gradiška za 2020. godinu.

O mjerama koje su predviđene ovim Programom govorio je načelnika Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška Branko Stojnić.

“Nacrtom Programa podrške poljoprivredi za 2020. godinu predloženo je 200 000 KM za podršku stočnoj i biljnoj proizvodnji, podršku u osiguranju poljoprivredne proizvodnje, ogranizovanju poljoprivrednih manifestacija, podršku radu poljoprivrednim udruženjima i edukaciji. Predloženi su i neki novi vidovi podsticaja kao što je podrška izgradnji novih plastenika i podrška proizvodnji uljarica koja se bazira na nabavci kvalitetnog sjemena za proizvodnju. To se prvenstveno odnosi na soju kao značajnu komponentu stočne hrane” rekao je Stojnić.

Stojnić je naglasio da Nacrt Programa predviđa i subvencije  premija osiguranja poljoprivrednih proizvoda.

“Predložili smo da preuzmemo jedan procenat premije osiguranja na poljoprivrednu proizvodnju. Taj procenat će biti regulisan Pravilnikom” rekao je Stojnić i dodao da je predviđeno da poljoprivredna gazdinstva čiji su nosioci žene i lica mlađa od 35 godina starosti imaju parvo na dodatni podsticaj u iznosu od 10%.

Programom podrške podsticaja za 2019. godinu koji je propisan na republičkom nivou sva poljoprivredna gazdinstva i proizvođači koji podnose zahtjev za ostvarivanje bilo kog podsticaja moraju da izmire sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa koji su propisane Zakonom o porezima i doprinosima iz 2017. godine.

Share With: