Top lista

Топ листа за 28.05.2022.год.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Poziv hroničnim bolesnicima da se vakcinišu protiv virusa korona

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo pozvali su hronične bolesnike, ratne vojne invalide i osobe sa invaliditetom da iskoriste pravo na besplatnu i dobrovoljnu vakcinaciju protiv virusa korona.
Kada je riječ o hroničnim bolesnicima, poziv se odnosi na lica sa hroničnim oboljenjima/stanjima kojA predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme virusa korona, komplikacija ili smrtnog ishoda.

Među tim oboljenjima/stanjima su hronična bolest pluća /astma, bronhiektazije, hronična opstruktivna bolest pluća, cistična fibroza, intersticijalna bolest pluća, plućna hipertenzija/, imunokompromitovane osobe /HIV, maligne bolesti, stanje nakon transplantacije organa/tkiva, primarne imunodeficijencije/.

Među njima su i lica oboljela od dijabetesa melitus tip jedan ili dva, zatim sa kardiovaskularnim oboljenjima /kao srčana insuficijencija, koronarna arterijska bolest, kardiomiopatija, hipertenzija/, naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Tu je još i hronična bolest bubrega/uključujući osobe na hemodijalizi, hronična bolest jetre, neurološka stanja /multipla skleroza, Parkinsonova bolest, miastenija gravis, bolest motornih neurona/, demencija, Daunov sindrom, moždani udar/cerebrovaskularne bolesti, gojaznost /BMI veći od 30/ te talasemija, anemija srpastih ćelija.

Iz resornog Ministarstva su istakli da ovaj redoslijed oboljenja/stanja ne označava stepen rizika bolesti/stanja.

Svi pozvani treba da imaju mjesto prebivališta u Republici Srpskoj, a ukoliko žele da ostvare mogućnost imunizacije treba da se jave timovima porodične medicine radi evidentiranja.

Vakcinacija ovih prioritetnih grupa stanovništva biće organizovana u nadležnim domovima zdravlja, što su pojedini već počeli da provode.

Dinamika vakcinacije u domovima zdravlja, kako je istaknuto, zavisi od organizacije rada zdravstvene ustanove, strukture populacije, odnosno brojnosti prioritetnih grupa, isporuka vakcina.

Vakcinacija za lica iz ovih kategorija stanovništva koja su registrovana u privatnim timovima porodične medicine biće organizovana u domu zdravlja u gradu/opštini u kojem se nalazi privatna ambulanta na način da ta ambulanta prikupi podatke građana koji se prijave u skladu sa ovim pozivom i dostavi ih nadležnom domu zdravlja.

“Domovi zdravlja u Republici Srpskoj u obavezi su da prihvate i prijave lica koja nisu registrovana u timovima porodične medicine u Republici Srpskoj, a imaju prebivalište na teritoriji opštine ili grada za koju je dom zdravlja nadležan”, naglasili su iz Ministarstva zdravlja.

Kako se dodaje, građani koji izraze interesovanje za vakcinaciju u skladu sa ovim pozivom, u narednom periodu biće pozvani na vakcinaciju od nadležnog doma zdravlja.

Ministarstvo zdravlja podsjeća da je vakcinacija navedenih prioritetnih grupa stanovništva dio druge faze vakcinacije građana protiv virus korona u Srpskoj koja je u toku, a u kojoj se već vakcinišu stariji od 65 godina.

Naglašeno je da će u skladu sa Planom vakcinacije protiv virusa korona u Republici Srpskoj vakcinacija biti nastavljena prema planiranim fazama i prioritetima.

Naredna faza obuhvatiće osobe na poslovima od javnog značaja /radnici u obrazovanju, policiji, medijski radnici, inspektori i drugi/, napomenuli su iz Ministarstva zdravlja.

SRNA

Share With:
Facebook
YouTube
Instagram