Позитивни ефекти терапијског јахања за дјецу са потешкоћама у развоју (ФОТО)

Удружење родитеља дјеце с аутизмом „Дуга“ Градишка и Коњички клуб „Арион“ организовали су данас завршну активност пројекта терапијског јахања за дјецу са потешкоћама у развоју „Пружите нам шансу, показаћемо да можемо“.

Пројекат је реализован кроз Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану који финансира Европска унија, а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ уз подршку Града Градишка.

Терапијско јахање, током шест мјесеци трајања пројекта, за 21 дијете са потешкоћама у развоју организовано је три пута седмично на терену Коњичког клуба „Арион“ у Бок Јанковцу код Градишке.

Психолог у Удружењу „Дуга“ и водитељ радионица терапијског јахања Невена Гвозданац навела је да је једно терапијско јахање са различити реквизитима и игрицама трајало је од 20 до 30 минута, према унапријед одређеном индивидуалном плану рада за свако дјете.

Она је истакла  да су видљиви позитивни ефекти терапијског јахања на свако дјете, додајући да их је двоје дошло до фазе да самостално јашу, а једно је наступило и у такмичењу у паракоњаништву у Београду.

Предсједник Коњичког клуба „Арион“ Александра Јањетовић рекла је да су сарадњу са Удружењем „Дуга“ почели прије годину и по дана, у намјери да обезбједе бесплатно терапијског јахање за дјецу са потешкоћама у развоју, додајући да су кроз заједнички пројекат обезбједили потребно реквизите и опрему.

Она је додала да је циљ био и да се подигне свијест о значају терапијског јахања у раду са дјецом са потешкоћама у развоју.

Предсједник Удружења дјеца са аутизмом „Дуга“ Саша Касагић рекао је да ће и даље наставити сарадњу са Коњичким клубом „Арион“, те нагласио да је Градишка једна од малобројних локалних зајденица у Републици Српској које пружају овакав обим подршке дјеци са аутизмом и другим потешкоћама у развоју.

„Удружење „Дуга“ већ од раније пужа својим корисницима подршку кроз третмане психолога, логопеда, дефектолога и спортског тренера, а терапијско јахање је још један начин да се унаприједи рад са дјецом са потешкоћама у развоју“, додао је Касагић.

Пројекат „Пружите нам шансу, показаћемо да можемо“, укупне вриједности око 20.000 КМ, са 60 одсто финансирала је ЕУ, док је 40 одсто потребних средстава издвојила Градска управа Градишка, која из буџета суфинансира и остале активности Удружења „Дуга“.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button