Top lista

Top lista za 06.06.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Povoljni uslovi za poljoprivredne radove

Agrometeorološki uslovi uglavnom pogoduju obavljanju poljoprivrednih radova na otvorenom, mada će, zbog povremenih pljuskova i kiše, biti stvoreni i povoljni uslovi za pojavu biljnih bolesti, navodi se u sedmičnom agrobiltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Stanje ozimih usjeva je nešto lošije nego što bi trebalo da bude u ovom periodu vegetacije, što je posljedica nedostatka padavina prvih proljećnih mjeseci.

U prethodnoj sedmici preovladavali su uglavnom povoljni toplotni uslovi za razvoj, kako ozimih žita, tako i za nicanje i rast jarih usjeva.

Povremene padavine tokom sedmice donekle su ublažile posljedice suše iz proljećnog perioda, ali za optimalne uslove vlažnosti i podmirivanje potreba usjeva za vodom potrebne su nove padavine.

Sušni uslovi najviše štete su nanijeli ozimim žitima koja se nalaze u intenzivnim fazama porasta.

U područjima gdje je zabilježen manji priliv padavina otežano niču posijani proljećni usjevi.

Toplo i sunčano vrijeme povoljno je uticalo na aktivnost insekata štetočina. Na usjevima ozime pšenice registrovano je prisustvo imaga žitne pijavice, a u usjevima krompira uočeno je prisustvo imaga i jajnih legala krompirove zlatice.

U voćarskim kulturama registrovano je prisustvo jaja jabukovog, šljivinog i breskvinog smotavca.

U toku je početak izleganja larvi prve generacije ove štetočine, a u zasadima kruške primijećena su imaga položenih jaja i izleženih larvi obične kruškine buve.

U toku je početak izleganja larvi prve ljetne generacije, dok u usjevima ozime pšenice i ječma može doći do fuzarioze klasa.

Što se tiče biljnih bolesti u zasadima jabuka koji se nalaze u fazi cvjetanja dospjele padavine tokom sedmice dovele su do čađave pjegavosti i bakteriozne plamenjače jabučastog voća.

U zasadima koštuničavog voća sa prvim padavinama postoji rizik od infekcije biljnog tkiva prouzrokovačem šupljikavosti i pjegavosti lista koštuničavog voća.

Kod ratarskih kultura u uslovima povoljne vlažnosti može doći do fuzarioze klasa.

Share With: