Top lista

Top lista za 3.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Povećana sredstva za podršku poljoprivrednoj proizvodnji

Programom podrške razvoju poljoprivrede grada Gradiška u 2020. godini planirana su sredstva u iznosu od 220 000 KM i veća su za 10 odsto u odnosu u prošlu godinu.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Gradiška Branko Stojnić, gostujući u emisiji „Bilans stanja“Radio Gradiške, istakao je da je Programom predviđena podrška biljnoj i stočarskoj proizvodnji, osiguranju poljoprivredne proizvodnje, podrška održavanju poljoprivrednih manifestacija i radu poljoprivrednih udruženja kao i podrška organizovanju stručnih edukacija i posjeta poljoprivrednim sajmovima.

„U okviru ovog programa u 2020.godini predviđeni su novi vidovi podrške, podrška izgradnji plastenika, proizvodnji uljarica i podrška osiguranju poljoprivredne proizvodnje“, rekao je Stojnić i doda da će mladi poljoprivredni proizvođači kao i žene, nosioci poljoprivrednih gazdinstava, biti dodatno subvencionisani u iznosu od 10 odsto u odnosu na ostale poljoprivredne proizvođače.Stojnić je rekao da će poljoprivredni proizvođači o podsticajima i načinima ostvarivanja istih biti informisani na sastanku koji će uskoro biti održan za predstavnike poljoprivrednih udruženja grada Gradiška.

Stojnić je istakao da je 31.januara ove godine u Službenom glasniku Republike Srpske objavljen Pravilnik o uslovima i načinima ostvarivanja finansijskih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2020.godini. Pravilnikom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predviđena su sredstva u iznosu od 75 miliona KM, što je za 4 miliona više u odosu na 2019.godinu.

„U okviru podrške kapitalnim investicijama korisnik podsticaja ostvaruje pravo na novčani podsticaj za  investicije u stočarsku proizvodnju, investicije u biljnoj proizvodnji, investicije u poljoprivrednu mehanizaciju, investicije u preradu poljoprivrednih proizvoda i investicije u izgradnju i opremanje ribogojilišta“, rekao je Stojnić.On je istakao da se Pravilnikom od ove godine prvi put uvodi mjera kojom će za svako novorođeno dijete na poljoprivrednim gazinstvima u Srpskoj biti dodijeljeno 500 KM, što predstavlja još jedan doprinos nastojanjima Vlade i ostalih institucija da poprave demografsku sliku.

Sve informacije o podsticajima poljoprivredni proizvođači mogu dobiti u Agenciji za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Gradiška kao i na šalteru Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u gradskoj upravi Gradiška.

 

Share With: