Top lista

Top lista za 23.10.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Povećana proizvodnja svinja u Srpskoj

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić posjetio je danas poljoprivredno gazdinstvo Dragiše Cvjetkovića u Rogoljima.

Pašalić, koji je prije toga, obišao farmu u Srpcu, a nakon Rogolja uputio se u Turjak u voćnjak Stojnić, rekao je da je cilj ovakvih posjeta da se na terenu,  kroz razgovor sa poljoprivrednim proizvođačima upoznaju sa stvarnim stanjem u proizvodnji.

Ministar je istakao da je, kada je u pitanju proizvodnja svinja, trenutno problem pada cijene mesa i rast cijena hrane i podsjetio da je zbog tih problema Vlada Srpske reagovala tako što je obezbijedila dodatna sredstva za pomoć proizvođačima svinja i prije nekoliko dana im isplatila vanredno 43 KM po grlu.
“Imaćemo još dvije takve intervencije u toku godine, a pomoći ćemo i proizvođačima krmača i junadi“, rekao je Pašalić i najavio i pomoć prozvođačima voća, zbog šteta izazvanih mrazom, posebno prozvođačima kruške i koštičavog voća.

„Pojedini proizvođači već dvije-tri godine zaredom trpe štete od mraza tako da smo obezbijedili dodatna sredstva za proizvođače voća, do 500KM po hektaru kako bi mogli da održe proizvodnju“, istakao je Pašalić.

Ministar Pašalić je naglasio da je gradiški kraj uvijek imao dobre poljoprivredne proizvođače i dodao da je prateći sredstva koja se izdvajaju za poljoprivrednu proizvodnju u Gradišci, i pored smanjivanja broja gazdinstava, vidljiv rast proizvodnje. On je rekao da u Srpskoj raste proizvodnja svinja i da se ove godine očekuje uzgoj od oko 70.000 utovljenih svinja ili za oko 5.000 više nego prošle godine.

Dragiša Cvjetković čiju je farmu svinja danas posjetio resorni ministar, zajedno sa pomoćnikom i v.d.direktora Agencije za agrarna plaćanja, rekao je da su ovakve posjete značajne i prilika da se ukažu problemi sa kojima se susreću uzgajivači svinja.

„U poslednje dvije godine prisutan je problem plasmana svinja koji je uzrokovan pojavom novog virusa korona, a pored toga problem je i veliki uvoz što je dovelo do pada cijene svinja“, rekao je Cvjetković i naglasio da je neophodno zaštiti domaću proizvodnju.

Dragiša Cvjetković  uzgojem svinja bavi se 20 godina, na farmi se trenutno nalazi 96 rasplodnih krmača, godišnje proizvede oko 1500 tovljenika i od 500 do 700 prasadi.

S.Vidović

Share With: