Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Potrebna veća zaštita domaće proizvodnje

Poljoprivredni proizvođač i potpredsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, Ranko Sarajlić rekao je gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške da ova godina nije bila povoljna za ratarsku proizvodnju.

On je naveo da su zbog padavina i nevremana, prinosi pšenice bili ispod prosjeka i lošijeg kvaliteta nego lani i da je proizvodnja soje i kukuruza takođe ispod prošlogodišnjeg nivoa.

Berba kukuruza je već počela, intenzivnija berba uslijediće nakon poboljšanja vremenskih prilika, rekao je Sarajlić i dodao da se očekuje prinos kukuruza od 7 do 8 tona.

On je istakao da je u oblasti stočarstva najveći problem konkurentnost na tržištu i meso iz uvoza kojem teško pariraju domaći proizvođači.

„Uvozni lobiji su jači od domaćih proizvođača. Kontrole mesa iz uvoza su na niskom nivou, a mi proizvodimo kvalitetno meso, premda je potrebno i dalje raditi na svijesti potrošača da kupuju domaće“, rekao je Sarajlić i dodao da ne postoji mehanizam na nivou BiH o zaštiti domaće proizvodnje.

Sarajlić smatra da je izvoz mesa potpuno nepotreban jer domaći proizvođači jedva mogu proizvesti 30 odsto potreba u BiH.

Prema njegovim riječima postojeći problemi doveli su do značajnog smanjenja proizvodnje.

Govoreći o mogućnosti pojave afričke kuge svinja u Republici Srpskoj i preventivnim mjerama koje nadležni  i proizvođači preduzimaju Sarajlić je istakao da stočne pijace ne trebaju raditi noću, prije 6 sati ujutro ljeti i 7 sati zimi i da je potrebno da životinje budu obilježene.

Ranko Sarajlić je i vlasnik poljoprivrednog preduzeća „Zelen gaj“ u Gradišci. Obrađuje godišnje  oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta. Bavi se uzgojem svinja i tovom junadi.

Share With: