Facebook
YouTube
Instagram
Top lista

Топ листа за 09.07.2022.год.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić potpisao je danas ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava sa izabranim korisnicima iz Programa podsticaja ekonomskom razvoju i zapošljavanju.

Adžić je rekao da je potpisan ugovor sa šest privrednih subjekata sa područja Gradiške, koji su početnici u poslovanju, a ispunili su uslov da su registrovani  u 2018. godini.

„Dodjelili smo sredstva u iznosu od 50 000 KM iz Gradske uprave i 40 000 KM putem MEG projekta“, istakao je Adžić.

Adžić je naglasio da je Gradiška zajedno sa 18 opština i gradova iz BiH lider u okviru MEG projekta i da je uspjela obezbjediti dodatnih 40 000 KM s ciljem da se pomognu kompanije iz „Start up“ programa.

Adžić je ocjenio da su programi koje provodi lokalna uprava veoma značajni za privredni razvoj, te da je u 2017/18. godini za 57 kompanija sa područja grada dodjeljeno 340 000 KM.

„Ove godine smo doznačili iz gradskog budžeta 120 000 KM podsticaja za privredne subjekte za nabavku osnovnih sredstava“, dodao je Adžić.

On je rekao da su značajna sredstva u iznosu od 400 000 KM obezbjeđena putem Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u okviru projekta zapošljavanja mladih ljudi do 35 godina.

Adžić je apelovao na sve privredne subjekte i one koji počinju svoje privredne aktivnosti da se obrate Razvojnoj agenciji Gradiška, jer će putem njih moći aplicirati kod međunarodnih organizaciji i udruženja koja dodjeljuju podsticaje za mala i srednja preduzeća.

 

Načelnik odjeljenja za privedu i poljoprivredu Branko Stojnić je rekao da je javni poziv bio raspisan 30 dana, te da je na poziv apliciralo osam privrednih subjekata, ali da je samo njih  šest zadovoljilo uslove za dodjelu bespovratnih sredstava.

„Privredni subjekti trenutno zapošljavaju šest radnika, ali u narednom periodu imaju obavezu da zaposle najmanje još šest radnika“, istakao je Stojnić.

Stojnić je dodao da će sredstva biti utrošena za nabavku opreme i zapošljavanje novih radnika te da privredni subjekti imaju obavezu vlastitog učešća u iznosu od 20 odsto.

Direktor firme „Žabac“  koja se bavi proizvodnjom organskog voća i povrća Marko Karan rekao je da  u narednom periodu planira uplatiti svoj dio investicije kako bi dobio sredstva od kojih planira kupiti poljoprivrednu mašinu za pripremu zemljišta, kućicu za plasiranje proizvoda i mašinu za sječenja lisnatog povrća.

On je dodao da je dobio sredstva u iznosu od 10.000 KM i da mu ova sredstva znače mnogo jer će brže moći obavljati proces berbe povrća.

Dragan Zeljić iz drvoprerađivačkog preduzeća „Vudmil“ rekao je da očekuje da će dobiti sredstva u iznosu od 19 819 KM za koja je i aplicirao. Planira da zaposli dva radnika i da proširi proizvodnju.

Share With: