Потписан уговор о изградњи соларне електране на водоизворишту у Жеравици

До љета наредне, 2024. године планирано је да буде изграђена и пуштена у рад соларна електрана код водоизворишта у Жеравици, чиме би Градишка била прва локална заједница у Републици Српској која има енергетски самосталан водоводни систем на водоизворишту, рекао је за Радио-телевизију Градишка директор градишког „Водовода“ Сандро Зеничанин.

Он је потврдио да је у понедјељак, 19. јуна потписан уговор између „Водовода“, Града Градишка и Развојне агенције Словеније, те да ће у уторак, 27. јуна одржати састанак са словеначким партнерима о реализацији пројекта изградње соларне електране.

Зеничанин је навео да је у сарадњи са Развојном агенцијом Словеније обезбјеђена донација у износу од 1,2 милиона КМ, те да ће остатак средстава за реализацију овог пројекта обезбиједити Града Градишка, „Водовод“ и други донатори.

„Пројектом су предвиђене двије компоненте, изградња још једног експлоатационог бунара и соларне електране. Изградња бунара је важна за ширење водоводне мреже, а соларна електрана ће омогућити енергетску самосталност водоизворишта и уштеде, с обзиром да трошкови електричне енергије значајно утичу на укупне трошкове водоводног система“, закључио је Зеничанин.

Говорећи о осталим пројектима „Водовода“, Зеничанин је рекао да је на недавно одржаном састанку у Министарству финансија Републике Српске договорено да се у овој грађевинској сезони започне са пројектом „Градишка југ“, односно ширењем водоводне мреже на преостали дио Градишке гдје то до сада није урађено.

„Предвиђена је изградња новог транспортног цјевовода од Градишке до водоторња у Новој Тополи, у наставку изградња транспортног цјевовода, пумпне станице у Вилусима и резервоар у Романовцима који ће бити кључна тачка за изградњу водовода према свим мјестима у Лијевчу пољу која тренутно нису покривена водоводном мрежом“, појаснио је Зеничанин.

Он је додао да, везано за овај пројекат, у наредна два мјесеца слиједи припрема тендерске документације за избор извођача радова, те да се у међувремену ради и припрема апликације према донаторским фондовима.

М.Малешевић

Share With: