Top lista

Top lista za 15.05.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Potpisan sporazum o bratimljenju Gradiške i Zubinog Potoka

Gradonačelnik Gradiška Zoran Adžić i predsjednik Opštine Zubin Potok Srđan Vulović potpisali su danas Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Gradiška i Opštine Zubin Potok iz Kosova i Metohije.

Adžić je rekao da su bratimljenju ove dvije lokalne zajednice prethodile posjete djece iz Zubinog Potoka čije su životne priče navele na razmišljanje da se uspostavi bolja saradnja između Gradiške i Zubinog Potoka.

“Danas nam je ispunjeno srce što smo potpisali ovaj sporazum i vrata Gradiške će biti otvorena za sve Srbe sa Kosova i Metohije. Iako su teška vremena mi ćemo u skladu sa svojim mogućnostima da pomognemo, ne samo materijalno nego i moralno. Srbi na Kosovu sanjaju da imaju ono što ima Republika Srpska i to je ono čega mi sa ovih prostora trebamo biti svjesni i da čuvamo Srpsku kao zjenicu oka” rekao je Adžić.

Predsjednik Opštine Zubin Potok Srđan Vulović rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što je danas potpisan sporazum o bratimljenu ističući da su Srbi sa Kosova i iz Republike Srpske braća po pismu, vjeri, muci i problemima koji prate Srbe kroz vijekove.

“Srbi na Kosovu i Metohiji su posljednji dio srpskog naroda koji živi u neslobodi i koji se bori za goli život i opstanak kao i pravo na školu i vjeru. Vi, braća u Gradišci, dajete nam primjer kakvi treba da budemo, hrabri, vrijedni i uporni i da se nikad ne odreknemo sebe i svojih korjena” rekao je Vulović i pozvao predstavnike Gradiške  da dođu u posjetu  opštini Zubin Potok i Kosovu i Meothiji.

Potpisivanju sporazuma o bratimljenju Gradiške i Zubinog Potoka prisustvovao je Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov koji je istakao da ono što spoje djeca, u ovom slučaju Gradišku i Zubin Potok, bude spontano, kvalitetno i jako, a potpisivanje sporazuma o bratimljenju je kruna tih okupljanja. Arlov je dodao da su ikone srpskog naroda i svetinje Kosova upravo Srbi koji žive na Kosoviu i Metohiji jer bez njih kulturno-duhovnog blaga na Kosovu ne bi bilo.

Arlov je izrazio nadu da će djeca sa Kosova i Metohije ovog ljeta imati priliku doći u posjetu Gradišci.

Predstavnici opštine Zubin Potok prisustvovaće večeras svečanosti povodom obilježavanja Dana grada.

G.Vlainić

 

Share With: