Potpisan Protokol o zajedničkom finansiranju Programa pomoći boračkim kategorijama opštine Gradiška u 2019. godini

Predstavnici Opštine Gradiška, Boračke organizacije opštine Gradiška i Fondacije „Solidarnost“ Gradiška potpisali su danas Protokol o zajedničkom finansiranju Programa pomoći boračkim kategorijama opštine Gradiška u 2019. godini.

Načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić rekao je da je Opština Gradiška Budžetom za 2019. godinu izdvojila za potrebe boračko-invalidske zaštite i stambeno zbrinjavanje 438.000KM što je za 14 odsto više u odnosu na 2016. godinu. On je naglasio da je potpisivanjem Protokola Opština dodatno obezbjedila 20.000KM za Fondaciju „Solidarnost“ što je 60 odsto više u odnosu na 2016. godinu.

Prema riječima Adžića od planiranog  iznosa, 283.000KM izdvaja se za pomoć u stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i rad Boračke organizacije, a oko 136.000KM za rad udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

“Moram reći da neke organizacije ove godine nisu uvrštene u Budžet, kao što su Udruženje ratnih penzionera i Udruženje ratnih vojnih veterana koji nisu ispunili uslove iz Izvještaja iz 2018. godine” rekao je Adžić.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Gradiška Zoran Lazić rekao je da vrijednost planirane pomoći iznosi 57.000KM i da je u okviru programa pomoći boračkom kategorijama planirana pomoć u kupovini udžbenika, realizacije đačkih ekskurzija, stipendija, kupovinu ogrevnog drveta, banjsko liječenje i stambeno zbrinjavanje.

Lazić je dodao da Boračka organizacija od članarina planira izdvojiti 10.000KM, ali da ove godine imaju problem jer je obustavljena članarina za 1879 članova. On je naglasio da je opštinska Boračka organizacija Gradiška uputila dopis resornom ministarstvu kako bi se riješio ovaj problem.

Načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić rekao je da je prošle godine kompletirano i završeno Centralno spomen obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i izrazio nadu da će do 24. aprila, Dana grada Gradiška biti odštampana Monografija poginulih i umrlih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata opštine Gradiška. Adžić je dodao da je u planu i urbanističko rješenje Spomen sobe.

Share With: