Пословна клима и географски положај НАЈВЕЋИ АДУТИ: Градишка све привлачнија за иностране инвеститоре (ФОТО)

Учестале посјете представника великих компанија из Европе и свијета, министара, функционера и дипломата из региона, шаљу јасну поруку да је Градишка, због повољне пословне климе и географског положаја, веома привлачна за иностране инвеститоре.

Уосталом, то потврђују и подаци Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ), да је Градишка, по броју компанија чији су оснивачи страни држављани, међу пет локалних заједница у Републици Српској. На истој листи су још Бањалука, Бијељина, Требиње и Лакташи.

Инвеститори који су у Градишки уложили вишемилионске износе у отварање фабрика, већином су из из Србије, Словеније, Италије, Хрватске, Аустрије, Њемачке, Кине, Турске и Холандије.

 

За домаћу привреду, рекао је Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, веома је важно да долазе стране компаније, које запошљавају стотине радника.

– Веома је битно да реномиране свјетске фирме овдје отварају фабрике, ангажују домаће кооперанте, користе нову технологију… То је од општег интереса за све, и за инвеститоре из иностранства, домаће раднике и привредни амбијент Републике Српске – казао је Ћорић.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске, Војин Митровић, приликом недавне посјете Градишки казао је да ће Влада Српске на име подстицаја за директна улагања у привреду издвојити 14,6 милиона КМ, али и подстицаје од 30 одсто за директна улагања, од посебног значаја за Српску.

Он је додао да је велика заинтересованост привредника и за подстицаје за повећање плата радника, гђе се суфинансира 70 одсто трошкова пореза и доприноса на годишњем нивоу.

Митровић је нагласио да Градишка у европским пословним круговима има висок рејтинг. То је резултат успјешних, стимулативних програма градских власти.

Он је истакао да Влада Српске и ресорно министарство раде на промоцији Градишке, код домаћих и страних инвеститора. Поред осталих, то су препознала три инвеститора из Аустрије, два из Њемачке и један из Словеније, који ће ове године почети изградњу фабрика, потврдио је Зоран Аџић, градоначелник Градишке.

Он је додао да се у Градишки константно повећава број радника и извозно оријентисаних фирми, посебно у области дрвопрераде. Веома значајном оцијенио је подршку Владе Републике Српске за формирање слободних економских зона у Новој Тополи и Чатрњи, у близини новог царинског терминала.

Министар трговине и туризма Републике Српске, Денис Шулић, изјавио је у Градишки да је приоритетни циљ у граду на Сави изградња хотела и повећање смјештајних капацитета.

Због наглашеног привредног развоја, те изражене туристичке понуде, неопходно је повећање смјештајних капацитета. Туристички посленици, такође, подстичу власнике пољопривредних газдинстава да се баве сеоским туризмом, јер су за то усвојене стимулативне мјере градске управе и ресорног министарства.

Позиције Градишке на регионалној мапи утврђује и континуитет сарадње са Србијом. Министар унутрашње и вањске политике Томислав Момировић и његов колега у Влади РС Денис Шулић, заједно са градишким градоначелником Зораном Аџићем, одржали су састанак у Новој Тополи, у Дому културе симболичног назива “Србија”.

– Неопходно је развијати међусобну сарадњу и утицати да фирме које из Србије долазе у БиХ отварају представништва у Републици Српској – казао је Шулић.

Градоначелник Аџић упознао је министра Момировића с развојним потенцијалима Градишке, нагласивши да градишки привредници имају повољну робну размјену са Србијом.

Градишка је спремна за обухватнију сарадњу, нарочито градске пројекте „Српска варош“ и „Градишка мали Београд“, који осликавају везе Срба са овог подручја са Београдом у периоду с краја 19. и почетка 20. вијека.

О могућностима заједничког учешћа на конкурсима у Градишки су разговарали представници ове локалне заједнице са општином Новска у сусједној Хрватској. Осим представника двије локалне управе из двије сусједне државе, о томе су разговарали директори развојних агенција Градишке и Новске, директори водоводних предузећа два града, те представници ресорних одјељења Градишке и Новске.

Дефинисани су заједнички циљеви и даљњи кораци у припреми пројектног приједлога, а све у оквиру програма прекограничне сарадње.

Градишка је улазна тачка у Републику Српску и БиХ, те примјер локалне заједнице која успјешно ствара услове за одржив економски развој, нарочито запошљавање младих. То је у Градишки изјавио Данијел Седар, амбасадор Словеније у БиХ, приликом посјете овој локалној заједници. Он је казао да је упознат са иницијативама, пројектима и позитивним искуствима у привреди, те да ће настојати помоћи оснаживање овог сектора у граду на Сави.

Влада Словеније и Центар за међународни развој и сарадњу обезбиједили су донацију од 800.000 евра за реконструкцију јавне расвјете. Град је такође конкурисао и за изградњу соларне електране од једног мегавата и бунара у Жеравици за потребе “Водовода”, у сврху дугорочног обезбјеђења довољне количине воде.

Подршка младим предузетницима
Градоначелник Градишке Зоран Аџић потписао је уговоре са корисницима средстава подршке за почетне бизнисе из Локалног партнерства за запошљавање. Овај програм градска управа проводи у сарадњи с Међународном организацијом рада, те уз подршку Европске уније.

Са по 7.000 КМ подржана су три пројекта самозапошљавања младих у области здравства, козметичких услуга, те израде и трговине текстилом. Ово је прва од три фазе пројекта, у оквиру кога ће 12 младих предузетника добити подршку за покретање властитог бизниса.

Укупна вриједност пројекта је 390.000 КМ. Предвиђено је да 75 одсто финансирају ЕУ и Међународна организација рада, а 25 одсто локална управа.

Јачање друштвеног сектора
У Градишки, локална власт сматра веома важним и јачање друштвеног сектора, посебно у интересу младих те међунационалне толеранције и уважавања потреба маргинализованих група. На то је указано приликом посјете Давора Прањића, потпредсједника РС, овој локалној заједници.

Град Градишка је вишенационална средина у којој постоји узајамна сарадња и повјерење, те на различитости гледамо као на предности које желимо искористити у правцу развоја, а на добробит свих који живе у овом граду, рекао је градоначелник Градишке Зоран Аџић након разговора с Прањићем.

Извор: Милан Пилиповић / srpskainfo.com

Share With: