Полиција упозорава „Тротинет није играчка!“ (ВИДЕО, ФОТО)

У оквиру превентивне кампање кампање Министарства унутрашњих послова Републике Српске под називом „Електрични тротинет није играчка“, полицијски службеници Полицијске управе Градишка дијелили су суграђанима информативне летке и информисали их о законским прописима који се односе на возаче лаких електричних возила и њихово учешће у јавном саобраћају.

Између осталог, прописано је да лака електрична возила морају имати идентификациону потврду и наљепницу, на њима се не смију превозити друга лица, а лица која управљају овом категоријом возила, која могу достићи максималну брзину до 25 км/х морају носити заштитну кацигу, имати навршених 14 година и посједовати потврду о познавању прописа из области безбједности саобраћаја.

“На лице које користи лако електрично возило максималне конструктивне брзине до 6 km/h примјењују се прописи из области безбједности саобраћаја којима је уређен саобраћај пјешака, док на лица која користе лако електрично возило максималне конструктивне брзине до 25 km/h примјењују се прописи из области безбједности саобраћаја којима је уређен саобраћај бицикала”, изјавио је Саша Ратковић ,замјеник командира Полицисјке станице за безбједност саобраћаја Градишка.

У протеклих 6 мјесеци на подручју које покрива ПУ Градишка догодиле су се двије саобраћајне незгоде у којима су учествовали возачи лаких тротинета. На срећу, повријеђених лица није било.

“Законом о безбједности саобраћаја Републике Српске прописане су новчане казне у износу од 100 КМ до 300 КМ за лица која упраљајући лаким електричним возилом почине прекршај из области безбједности саобраћаја”, додао је Ратковић.

Сања Т.

Share With: