Полицајци одржали предавање ученицима о опасностима оружја

Полицијски службеници Полицијске управе Градишка,  у оквиру кампање ,,Оружје не штити, оружје убија“ одржали су данас едукативна предавања ученицима првих и других разреда градишких средњих школа.

Према оружју треба се односити одговорно, а легално оружје треба држати на безбједном мјесту, што даље од дјеце. У случају проналаска минско-експлозивног средства или другог илегалног наоружања одмах позвати и обавјестити најближу полицију станицу позивом на „122“, поручили су то данас полицијски службеници Полицијске управе Градишка.

Михаела Календар, командир Станичног одјељења полиције Горњи Подградци ПУ Градишка рекла је да је основни циљ кампање да се кроз едукативна предавања ученицима основних и средњих школа, укаже не само на опасности које носи употреба ватреног оружје, већ и примјере који су нажалост завршили трагично.

„Ученици ће се такође упознати са процедурама које треба да користе у случају да неко у њиховом окружењу посједује илегално наоружање или пронађе минско-експлозивно средство. Имајући у виду да је проблем посједовања илегалног оружја и даље присутан, те да се на јавним површинама готово свакодневно проналазе одбачена минско-експлозивна средства и да су и иста на тај начин учињена доступним грађанима, нарочито дјеци, неопходно је упознати дјецу и грађане са опасностима које носи такво одбацивање оружја и неадекватно и нестручно поступање у случају проналаска истих“, истакла је Календарова.

Ученици Техничке школе Градишка сматрају предавања полиције корисним.

Недјељко Зјајић каже да су предавања добродошла баш због недавних догађаја у Србији док Хакија Маловчић истиче да средњошколци знају како треба поступати уколико нађу одбачено оружје или минско-експлозивно средство, да се требају јавити полицији или цивилној заштити.

Из Техничке школе Градишка похваљују бројна полицијска предавања која су усмјерена на едукацију ученика али сматрају да би се у школе требао вратити школски полицајац.

Владо Томић, директор Техничке школе Градишка каже да је сарадња са полицијом коректна и да су ученици присуствовали свим организованим предавањима, о теми оружјe, наркотици, вршњачкогнасиље и друге.

Кампању „Оружје не штити, оружје убија“  Министарство унутрашњих послова рализује у оквиру пројекта „PILLAR“ уз подршку Развојног програма УНДП БиХ и Координационог одбора за контролу малог оружја и лаког наоружања.

Г. Влаинић

Share With: