Policija sprovodi kampanju ”Budi oprezan – oružje nije igračka”

Pripadnici Policijske uprave Gradiška dijelili su danas građanima promotivne letke kako bi ukazali na moguće posljedice nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

Ova akcija je sprovedena u okviru kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Budi oprezan – oružje nije igračka“.

Komandir Policijske stanice Gradiška Bojan Budić rekao je da su građane upozorili i na sankcije zbog nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja, koje su propisane Krivičnim zakonom Republike Srpske, Zakonom o oružju i municiji i Zakonom o javnom redu i miru.

On je naveo da je na području grada Gradiška i opštine Srbac, u posljednjih pet godina evidentirano osam prekršaja neovlaštena upotreba oružja na javnom mjestu, te jedno krivično djelo izazivanje opšte opasnosti kada je na svadbenom veselju u Srpcu, zbog nestručnog rukovanja vatrenim oružjem, jedno lice zadobilo teške tjelesne povrede.

Budić je apelovao na građane da budu odgovorni i da ne dozvole da se neko veselje pretvori u tužan događaj, naglasivši da svaki ispaljen metak iz vatrenog oružja može da izazove posljedice po lica ili imovinu građana.
On je naveo da u posljednje vrijeme ima sve više slučajeva upotrebe startnih pištolja na javnom mjestu, koji se po Zakonu o oružju i municiji ne smatraju oružjem, ali izgledom podsjećaju na prave pištolje, što može da izazove osjećaj ugroženosti kod građana i može biti sankcionisano u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru.
Na području Gradiške oko 5.000 lica ima registrovano oružje. Prema zakonu, oružje za ličnu bezbjednost može nabaviti fizičko lice kada napuni 21 godinu, a sportsko i lovačko oružje sa navršenih 18 godina.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske realizuje akciju „Budi oprezan – oružje nije igračka“ od 15. novembra do 31. decembra.

M.Malešević

Share With: