Policija održala predavanje o vršnjačkom nasilju

Predavanjem na temu vršnjačko nasilje i drugi pojavni oblici maloljetničke delikvencije, Policijska uprava Gradiška započela je kampanju “Spriječimo vršnjačko nasilje”.
Edukativnom predavanju u Kulturnom centru Gradiška danas su prisustvovali učenici gradiških osnovnih i srednjih škola, a predavanje je održao inspektor za policijsku obuku Uprave za policijsku obuku BanjaLuka, Aleksandar Miladinović.
Miladinović je rekao je da je ovo redovna aktinost MUP-a kojom policija informiše i edukuje djecu o opasnostima koje vrebaju na internetu, kako da reaguju i kako da prilagode svoju virtuelnu egzistenciju.

„Učenici moraju da poštuju pravila privatnosti i moraju znati kako da reaguju ako se prema njima negativno produkuje. Prijašnje iskustvo nam ukazuje da su djeca ali i odrasli informatički nepismeni i ne znaju da se ovakve stvari dešavaju“ rekao je Miladinović.
On je naveo koja su osnovna pravila ponašanja na internetu.
„Djeca primarno ne bi trebala otkrivati svoje lične podatke kao ni postavljati mnogo svojih fotografija. Ne bi trebali imati vidljive profile na društvenim mrežama i ne bi trebali prihvatati sve ljude za prijatelje kao da komunikaciju ostvaruju samo sa poznatim ljudima“ rekao je Miladinović.
Učenik osmog razreda Osnovne škole „Vasa Čubrilović“, Neven Ponjavić rekao je da je od ranije upoznat sa vršnjačkim nasiljem ali da je danas naučio nešto novo o opasnostima koje vrebaju sa interneta kao što su porno i druge nepoželjne stranice.
Inspektor za policijsku obuku, Aleksandar Miladinović precizirao je da incidenti na društvenim mrežama kao oblik internet kriminaliteta nije previše čest što ne znači da ne postoji jer se dešava ali se ne otkrije, a poseban cilj je da na osnovu preventivnih edukacija, djeca znaju to da prepoznaju i kome da prijave.

Share With: