Покренута иницијатива о заштити географског поријекла гламочког кромпира

Произвођачи кромпира у Гламочу покренули су иницијативу да се заштити његово географско поријекло будући да гламочки кромпир надалеко познат.

– Гламоч је надалеко познат по кромпиру. Радићемо на брендирању производа јер у суштини у нашем крају људи живе од пољопривреде и сточарста. Мора се радити на томе да се направи препознатљивост што захтјевају актуелни трендови – рекао је Срни један од иницијатора Синиша Шолак.

 

Он је истакао да мјештани Гламоча живе од пољопривреде и сточарства, те ће се реализацијом овог пројекта знатно побошљати стандард становника гламочке општине, као и да ће то бити од општег значаја.

– Свједочимо чињеници да се на тржишту појављује много кромпира за који се каже да је из Гламоча, а заправо није. Дошло је вријеме када се све то мора поткријепити одређеном документацијом и квалитетом – појаснио је Шолак за Срну.

Према његовим ријечима, у наредном периоду радиће се и на производњи стварања аутохтоног сјемена гламочког кромпира.

Шолак је навео да се упоредо са пројектним активностима и законским процедурама развијају и активности на изгледу будућег лога препознатљиве ознаке за гламочки кромпир.

РТРС

Share With: