Похвале глумцима из Приједора: Друго вече Фестивала “Љубица” у Градишци (ФОТО)

На Фестивалу професионалних позоришта “Љубица“, синоћ, друге вечери, у Градишци је гостовало Позориште Приједор представом „Кућа на брду“, по тексту Слободана Стојановића, а у режији Марка Вукосава.

Приједорски ансамбл је овом представом стекао највише оцјене публике а на Округлом столу, наглашени су високи глумачки домети које су остварили Жељко касап, Деан Батоз, Срђан Књегињић, Александар Руњић, Дана Полетан, Мирела Предојевић, Јелена Сексан, Желимир Ривић, Синиша Вучићевић и Марко Чивчић.

Ово дјело познатог српског драматурга, сценаристе и писца, Слободана Стојановића, и ако настало прије пола вијека, и сада је веома актуелно, речено је током разговора након представе “Кућа на брду”.

– Текст је написан 1967. године. Он улази у све структуре друштва и врло је обухватан. Бави се односима у породици, моралним вриједностима, принципима и достојанством али и дилемама које те вриједности доносе – казао је режисер Марко Вукосав.

Глумац Жељко Касап игра главну улогу. Он тумачи лик Радована Бистрице, моралне громаду и заточеника својих принципа и вриједности, жртву увјерења од којих не одступа.

– Водиља представе је потапање села због изградње хидроцентрале, што доводи до суноврата једне породице и морални потоп у друштву – казао је Касап објашњавајући суштину своје улоге.

Подсјећамо, Фестивал “Љубица” отворен је у петак навече представом “Миропомазани” Градског позоришта Градишка. Вечерас у 20 часова гостује Градско позориште “Јазавац” из Бањалуке представом “Бањалука”.

Аутори су Никола Пејаковић, Вида Давидовић, Жељко Стјепановић, Лана Басташић, Радмила Смиљанић, Тања Шљивар, Армина Галијаш. Редитељ представе “Бањалука” је Никола Бундало.

Подсјећамо, Градско позориште Градишка организује Први фестивал професионалних позоришта Републике Српске, у знак сјећања на прву професионалну глумицу у БиХ – Љубицу Лазић Стефановић. Фестивал траје од 19. до 23. маја 2023. године на малој сцени Културног центра Градишка.

У такмичарском дијелу учествују, Народно позориште Републике Српске, Градско позориште Семберије, Градско позориште Градишка, Позориште Приједор и Градско позориште “Јазавац” из Бања Луке.

Селектор фестивала је Жељко Стјепановић, глумац и редитељ из Бањалуке.Жири чине Радослав Лале Павловић, Наташа Дракулић и Гвозден Ђурић.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: