Podići centralno spomen-obilježje ubijenoj djeci Kozare

Udruženje logoraša Drugog svjetskog rata iz Banjaluke zalaže se da na području Kozare bude podignuto centralno spomen-obilježje u znak sjećanja na 11.700 ubijene srpske djece sa Kozare u Drugom svjetskom ratu, izjavila je predsjednik ovog Udruženja Dobrila Kukolj.

„Udruženje apeluje da vlasti Republike Srpske i resorno ministarstvo pokrenu inicijativu da na platou Kozare bude podignut centralni spomenik ubijenoj djeci sa Kozare“, rekla je Kukoljeva.

Dobrila Kukolj (Foto:focus.ba) -

Ona je najavila da će delegacija Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata iz Banjaluke u subotu, 8. juna, prisustvovati služenju parastosa i manifestaciji „Školski spomen-čas“ kod spomenika „Ranjena ptica“ u Gornjim Podgradcima.

Dobrila Kukolj, koja je preživjela strahote Jasenovca, kaže da „Ranjena ptica“ treba da bude opomena da se nikad ne ponovi golgota koju su doživjeli stanovnici Kozare.

Spomenik „Ranjena ptica“ napravljen je 1983. godine od starog oružja sakupljenog na Kozari, a izradio ga je skulptor Tone Svetina.

Pretpostavlja se da je u zbjegovima sa Kozare u julu 1942. godine otjerano oko 80.000 stanovnika, među kojima je bilo više od 25.000 djece.

Share With: