Počinje“Gradiška jesen 2019“

Tradicionalna manifestacija „Gradiška jesen“, povodom slave Grada, 21.septembra počeće sutra, 7.septembra Međunarodnom izložbom pasa“Gradiška winner 2019“.Ova manifestacija biće održana na stadionu FK“Omadinac“u Brestovčini sa početkom u 9 časova, a tokom dva dana okupiće više od 1000 učesnika.

Načelnik službe gradonačelnika Gradiške Goran Subotić, gostujući u emisiji“Kulturni kolaž“ Radio Gradiške, rekao je da je ove godine povodom slave Grada planirano 15 privrednih, kulturnih i sportskih manifestacija i dodao da će u četvrtak, 12.septembra u 12 časova u Gornjim Podgradcima biti održana privredna manifestacija“Dani voća Potkozarje 2019“.Za učešće na manifestaciji prijavljeno je 130 izlagača sa područja Gradiške i susjednih opština.Osim izložbe voća predviđena je dodjela nagrada i priznanja.

Sveta liturgija povodom slave Grada, Male Gospojine biće služena 21.septembra u 9 časova i 30 minuta u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci nakon koje je planiran prolazak litije ulicama grada.Istog dana u 11 časova na Hipodromu će biti održana“Izložba stoke“, a u 13 časova konjičke trke, izložba konja i fijakera. Iz programa obilježavanja slave Grada, Subotić je izdvojio pozorišnu predstavu „Primadone“u izvođenju Rade Đuričin i Tanje Bošković koja će biti odigrana u subotu, 20.septembra u 20 časova, kao i operu“Bastijen i Bastijena“ koja je na programu 25.septembra u 20 časova.

Programom obilježavanja krsne slave Grada Gradiška u petak i subotu, 13. i 14.septembra, biće održan 12.Međunarodni festival folklora i  “Motorijada Gradiška 2019” u okviru koje su predviđene bajkerske igre, defile motociklista kao i koncerti benda”Miler i prijatelji” i”Dejan Petrović Big Bend”-a.U subotu, 14.septembra kod stare crkve u Romanovcima biće održano  literarno takmičenje pod nazivom”Ideš li rode”, dok je za 18.septembar planirana izložba Istorijskog muzeja Srbije “Sveti Sava”, autora Andreja Vujnovića. “Dani starih zanata, viteštva i tradicije”, manifestacija koja je prethodnih godina privukla brojne posjetioce, biće održana 20.septembra sa početkom od 12 časova.U okviru ove manifestacije Etno grupa”Iva”održaće koncert na platou ispred Kulturnog centra. Planinarska akcija sa Patrijom na vrh Grada, “Projsa 871 m”, biće održana 15.septembra, dok će se  22.septembra Gradiška pridružiti evropskoj inicijativi “U grad bez automobila”.

 Književno popodne “Poetika i Mašićke bune”, poslednja je manifestacija u okviru “Gradiške jeseni 2019.”Ovu manifestaciju organizuje Udruženje književnika Republike Srpske na izletištu Majur u Mašićima, 28.septembra u 17 časova.

 

Share With: