Počinje masovna procjena vrijednosti nepokretnosti u Gradišci

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Bosiljka Predragović potpisali su danas Sporazum o realizaciji Pilot projekta procjene vrijednosti nepokretnosti za područje grada Gradiška.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da će procjena vrijednosti nepokretnosti početi u gradskoj zoni i da će cijeli projekat obuhvatiti pet katastarskih opština, tri na području grada i po jednu u Novoj Topoli i Gornjim Podgradcima.

Adžić je istakao da je cilj projekta da se napravi baza i izvrši procjena vrijednosti svih nepokretnosti na području grada Gradiška, što će se moći koristiti za više namjena.”Nakon popisa svih nepokretnosti stvoriće se uslovi za nižu stopu poreza na nepokretnosti koja sada iznosi 0,15KM, istakao je Adžić.

Predragovićeva je istakla da će projekat, osim pravičnog određivanja poreza za sve vlasnike nepokretnosti omogućiti i rukovodiocu lokalne samouprave da planira svoj privredni razvoj.”Osim toga tačno utvrđena vrijednost nepokretnosti omogućava vlasnicima da na pravi način raspolažu svojom nekretninom”, istakla je Predragovićeva i dodala da građani u ovom procesu neće imati nikakvih troškova.

Pilot projekat procjene vrijednosti nepokretnosti dio je projekta vezanog za unaprijeđenje zamljišne administracije u BiH, koji je sufinasiran sredstvima Amabasade Švedske u BiH.

S.Vidović

Share With: