Почео први римски фестивал у Градишци (ФОТО)

Први римски фестивал АВЕнтуре Градишка отворен је данас у 12 часова у Градском парку и трајаће до 23 часа.

АВЕнтуре Градишка је манифестација која кроз различите атрактивне садржаје приказује далеку прошлост и вријеме када је Градишка била Сервицијум.

Отварајући манифестацију градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да Градишка постаје препознатљива на туристичкој рути и мапи у дигиталној форми што је веома важно за уанпређење туристичке понуде и развој привреде у Градишци и Републици Српској.

Аџић је навео да је први римски фестивал у Градишци и Републици Српској показао и доказао да је Градишка озбиљан партнер у великим пројектима.

„Уз промоцију римске културе и традиције промовишемо и нашу културну баштину и туристичку понуду којој ће се моћи приступити и у дигиталној форми путем QR кодова што је веома важно“, рекао је Аџић.

Градска управа Градишка учествује у пројекту “АДРИЛИНК – Мрежа за интерпретацију Јадранског пејзажа” заједно са 10 партнера из седам држава. Укупна вриједност пројекта је 2,5 милиона евра, а буџет Града Градишка износи 200 000 евра.

Циљ пројекта је успостављање центара за интерпретацију пејзажа, да сваки од партнера у својој локалној заједници успостави центар, да мапирају туристичке реусрсе и потенцијале и креирају иновативне туристичке производе.

 

Пројекат је реализован у сарадњи са представницима јавних и других установа, предузећа и организација, те пружаоцима туристичких и угоститељски услуга.

С циљем промоције римског наслијеђа брендирана је манифестација „АВЕнтуре Градишка – путеви меда и Римљана“ која садржи четири руте; градску, медену, зелену и гладијаторску руту како би посјетиоци на иновативан начин дознали више о Градишци.

Посјетиоци ће имати прилику да до краја дана открију многе тајне Римљана и Римљанки,  правила и обичаје старог Рима, да дегустирају традиционалне производе од воћа, меда и хмеља, а организовани су и бројни садржаји за дјецу.

С.Суботић Цумбо

Share With: