Почаст генијалном научнику: Српска заједница у Нијагари слави 9. јули, дан рођења Николе Тесле (ФОТО)

У канадском граду Нијагара Фолс данас ће се одржати се Међународни фестивал поводом Дана Николе Тесле и његовог рођендана, јавља за Српскаинфо новинар Светозар Данчуо.

Овај дан је од прије 13 година постао службени празник у томе граду, а од прошле године и у цијелој провинцији Онтарио.

Организатор Теслиног фестивала, као и свих досадашњих активности у част славног српског научника, је Српска школа „Никола Тесла“ из Нијагаре.

– Међународни фестивал ће се одржати у Викторија парку поред Теслиног споменика и Трга Николе Тесле, великог водопада и хидроцентрале из 1901. године чији генератори су, рађени по Теслиним патентима. Припремамо бројне едукативне и културно-умјетничке програме у којима ће, поред српске заједнице, учествовати и друге етничке заједнице које живе у овом дијелу Канаде – изјавио је Борислав Живковић оснивач и директор Српске Школе „Никола Тесла“ у Нијагари.

На централној бини смјењиваће се плесне и фолклорне групе, музички састави, а биће приказан и филм о Тесли. Посјетиоцима ће на више пунктова у Викторија парку инжињери електротехнике демонстрирати уживо неке од 300 патентираних Теслиних изума.

-На овај начин наше суграђане, али и бројне туристе који овдје долазе, желимо да упознамо са животом и дјелима нашег научника и да цијелом свијету пошаљемо поруку о његовој непревазиђеној генијалности – објашњава Живковић који је и директор Теслиног Фестивала у Нијагари.

Увече ће, како јавља Српска телевизија Нијагара, ови најпознатији водопади у Америци бити освијетљени у бојама српске тробојке.

Заслугом Српске школе од 2020. године трг изнад великог водопада, којег годишње посјети 12 милиона туриста из цијелог свијета, носи назив Трг Николе Тесле. У централном дијелу овог трга је Теслина бронзана статуа.

Бројне су манифестације српске заједнице у Канади посвећене генијалном научнику и сваке године су све масовније.Тако је прије неколико година у Бурлингтону, недалеко од Торонта један од булевара повезан са главним ауто-путем добио назив Булевар Николе Тесле. Предложено је да у сусједном граду Хамилтону једна од новоизграђених средњих школа добије Теслино име.

Српска заједница жели, како каже Борислав Живковић, да управо у Нијагари оснује и Музеј Николе Тесле.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: