Top lista

Top lista za 17.04.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Počeo upis u srednje škole

U Republici Srpskoj danas je počeo upis u srednje škole u 89 srednjih škola.

U prvom junskom upisnom roku prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole predviđen je za danas i sutra, za učenike koji imaju 60 i više bodova, a rezultati upisa biće objavljeni 18. juna.

U tri gradiške srednje škole u školsku 2020/2021. godinu planiran je upis ukupno 408 učenika.

Direktor Gimnazije Gradiška Snežana Kočić navela je da je za narednu školsku godinu u ovoj školi predviđen upis ukupno 96 učenika u četiri odjeljenja.

„Planiran je upis dva odjeljenja u opštem i po jedno odjeljenje u društveno-jezičkom i informatičko-računarskom smijeru“, navela je Koćićeva i pozvale učenike da se opredjele za gimnazijsko školovanje, posebno one učenike koji nakon srednje škole planraju da se upišu na fakultet.

Direktor Srednje stručne i tehničke škole Darko Golić rekao je da upisuju ukupno 144 učenika za zanimanja iz četiri struke, koji će biti raspoređeni u šest odjeljenja.

„U struci ekonomija, pravo i trgovina resorno Ministarstvo odobrilo je upis po jednog odjeljenja poslovno-pravnih i ekonomskih tehničara, u struci zdravstvo jedno odjeljenje medicinskih, a u struci poljoprivreda i prerada hrane jedno odjeljenje agrotehničara. U struci ugostiteljstvo i turizam odobren je upis po jedno odjeljenje kuvara i konobara“, naveo je Golić.

Direktor Tehničke škole Vlado Tomić naveo je da je planiran upis ukupno 168 učenika u sedam odjeljenja, koji će se školovati za zanimanja u strukama elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala i šumarstvo i obrada drveta.

„Ove godine ponovo upisujemo odjeljenje tehničara informacionih tehnologija za kojim vlada veliko interesovanje, kao i za tehničere CNC tehnologija i mehatronike, gdje upisujemo takođe po jedno odjeljenje. Po prvi put u strucu šumarstvo i obrada drveta predviđen je upis jednog odjeljnja za novo zanimanje tehničara za obradu drveta CNC tehnologijom“, naveo je Tomić.

On je dodao da ove godine upisuju tri kombinovana odjeljenja u trećem stepenu, i to u struci mašinstvo i obrada metala po pola odjeljenja automehaničara, obrađivača metala rezanjem, vodoinstalatera i bravara-zavarivača, u struci šumarstvo i prerada drveta jedno odjeljenje stolara.

Prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole za učenike koji imaju manje od 60 bodova počinje 22. juna, a završava se 24. juna. Rezultati upisa biće objavljeni 26. juna.

Julski rok predviđen je od 6. do 17. jula.

Share With: