Počeo upis u srednje škole

U Republici Srpskoj danas je počeo prvi upisni rok za upis u prvi razred srednjih škola, koji će trajati do 25. juna.

U tri gradiške srednje škole planiran je upis ukupno 408 učenika, 96 u Gimnaziji, 144 u Sredenjoj stručnoj i tehničkoj školi i 168 u Tehničkoj školi.

U Gimanziji je planiran upis četiri odjeljenja, od kojih tri opšteg i jedno odjeljenje računarsko-informatičkog smjera.

Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi odobren je upis upis šest odjeljenja u okviru četiri struke, sa po 24 učenika, od koji su četiri odjeljenja u četvrtom, a dva u trećem stepenu obrazovanja.

U struci trgovina, pravo i ekonomija planiran je upis po jednog odjeljenja ekonomskih i poslovno-pravnih tehničara i trgovaca, u struci zdravstvo planirano je jedno odjeljenje medicinskih tehničara, u struci ostalih djeltnosti odjeljenje frizera, a po prvi put u struci tekstilstvo i kožarstvo planiran je upis jednog odjeljenja zanimanja dizajner modni tehničar.

U Tehničkoj školi Gradiška planiran  je upis sedam odjeljenja sa po 24 učenika.

U četvrtom stepenu obrazovanja po prvi put planiran je upis jednog odjeljenja za novo zanimanje tehničar za obradu drveta CNC tehnologijom, te po jedno odjeljenje tehničara mehatronike, informacionih tehnologija i tehničara CNC tehnologija.

U trećem stepenu obrazovanja planiran je upis jednog odjeljenja sa 24 učenika za zanimanje bravar-zavarivač, te po 12 učenika za zanimanja automehaničar, obrađivač metala rezanjem, instalater i mehaničar grijne i rashladne tehnike, koji će biti raspoređeni u dva kombinovana odjeljenja.

Učenicima koji se odluče upisati neko od defiscitarnih zanimanja Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će dodjeljiti mjesečne stipendije u iznosu od 100 KM i plaćati troškove prevoza u vrijeme trajanja nastave, a u Gradišci su to zanimanja dizajner modni tehničar u Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi i bravar-zavarivač u Tehničkoj školi.

Drugi upisni rok u srednje škole predviđen je od 5. do 16 jula.

M.Malešević

Share With: