Počeli Deseti jubilarni Duhovski dani u Vrbaškoj

Gastro danom i Festivalom folklora juče su otvoreni Deseti jubilarni Duhovski dani u Vrbaškoj.

U dvodnevnoj manifestaciji koju organizuje KUD-a „Mirkovo kolo“ Vrbaška učestvuje 18 kulturno-umjetničkih društava sa oko 740 učesnika. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik grada Gradiška Zoran Adžić.

Osim domaćina u programu učestvuju kulturno-umjetnička društva: Izvor-Stari Banovci iz Srbije, Sveti Sava Lauš, Saničani iz Prijedora, Knežpolje iz Knežice, Petar Kočić iz Nove Topole, Ale Obić iz Gradiške, Prosvjeta iz Okučana, Una i Dubičanke iz Kozarske Dubice, Posavina iz Šamca, Kozara iz Gornjih Podgradaca, Behar Dubrave, Đerdan Kukulje, Rogolji iz Rogolja i izvorne pjevačke grupe.

Danijela Rauš, član upravnog odbora KUD-a „Mirkovo kole“, rekla je da su na Gastro danu predstavljena tradicionalna jela koja su pripremili mještani Mjesne zajednice Vrbaška, SNSD aktiv žena Vrbaška i Donji Podgradci i Ujedinjene žene Gradiška.

Miroslav Lajić, umjetnički rukovodilac KUD-a Mirkovo kolo” , rekao je da je danas od 18 časova planiran defile učesnika od Osnovne škole „Mladen Stojanović“  do spomen obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata gdje će biti služen parastos i  polaganje vijenaca. Festival folklora počeće u 19 časova, dok je od 21 čas predviđeno zabavno veče uz muziku uživo.

Generalni pokrovitelji Duhovskih dana u Vrbaškoj su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, Turistička organizacija Gradiška i privredni subjekti.

Share With: