Počele preventivne aktivnosti za bezbjedno praznično okruženje

Pripadnici Policijske uprave Gradiška počeli su sa preventivnim aktivnostima kako bi građani nastupajuće novogogodišnje i božićne praznike proslavili na miran i dostojanstven način u bezbjednom okruženju, saopšteno je danas iz te uprave.

U Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u mjestu Nova Topola u Gradiški danas su održana predavanja na kojima su učenici upoznati o opasnostima upotrebe pirotehničkih sredstava i raznim oblicima vršnjačkog nasilja, navodi se u sopštenju.

Učenici su, s ciljem sprečavanja maloljetničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja, upoznati o svim vidovima vršnjačkog nasilja, kako ih prepoznati i preventivno djelovati, te o sankcijama za maloljetne izvršioce.
Iz Policijske uprave Gradiška pozivaju građane da novogodišnje i božićne praznike proslave na miran i dostojanstven način, da ne koriste petarde na mjestima gdje se okuplja mnogo građana, kao ni u zatvorenom.
Iz policije podsjećaju da je, Zakonom o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti, propisano da se pirotehnički proizvodi za zabavu mogu prodavati u maloprodaji samo licima starijim od 18 godina, i to od 15. novembra tekuće do 30. januara naredne godine.

Ovim zakonom predviđene su kazne za fizičko lice od 300 do 1.500 KM, za odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 100 do 500 KM, te za privredno društvo ili drugo pravno lice od 1.000 do 3.000 KM.

Zakonom o javnom redu i miru Republike Srpske propisano je da će se onaj ko pali pirotehnička ili eksplozivna sredstva na mjestu i na način kojim izaziva uznemirenost građana, kazniti novčanom kaznom, i to fizičko lice od 300 do 900 KM, preduzeće ili drugo pravno lice od 2.000 do 6.000 KM, a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 400 do 1.000 KM.

Share With: