Top lista

Top lista za 08.08.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Počela žetva strnih žita i uljane repice

U Lijevču polju i Potkozarju ratari su počeli  žetvu strnih žita, prinosi su zadovoljavajući, ali otkupna cijena još nije poznata.

Viši stručni saradnik za ratarstvo i povrtarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi  Područna  jedinica Gradiška Nenad Erceg rekao je da je na području Gradiške, Laktaša i Srpca prije par dana počela žetva strnih žita i uljane repice.

„Strna žita zasijana su na ukupno 13.530 hektara, od čega je pod pšenicom 8.600 hektara, ječam je zasijan na 2.400 hektara, tritikale na 1.300, jara i ozime zobi 1.200 hektara i raž na oko 30 hektara, dok je uljana repica zasijana na 700 hektara“, naveo je Erceg.

On je istakao da je do sada požnjeveno 80 odsto ječma, čiji je prinos 5 do 6 tona po hektaru na parcelama gdje su primjenjene  kompletne agrotehničke mjere, dok prinos na parcelama na kojima nisu primjenjene ove mjere iznosi oko 4 tone po hektaru.

Erceg je dodao da je žetva uljane repice počela 29. juna i da je do sada pokošeno oko 30 odsto površina, gdje je prinos od oko 2 do 2,5 tone po hektaru.

„S obzirom da od padavina zavisi formiranje samog zrna, te da smo ove godine u februaru i martu imali sušni period a da su tek krajem aprila počele padavine i nastavile se u maju da bi u junu imali 80 litara kiše po metru kvadratnom, smatram da će ove godine biti veći prinosi po hektaru strnih žita u odnosou na prošlu“, naglasio je Erceg.

On je dodao da će se konačan prinos znati kada se završi žetva, ali da će na području Gradiške, Laktaša i Srpca prninos biti veći u odnosu na republički prosjek.

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede  ove godine proizvođačima strnih žita isplaćuje podsticaje u iznosu od 300 KM po hektaru, dok su proizvođači uljarica ostvarili pravo na podsticaj od 200 KM po hektaru.

Share With: