По 7.000 КМ за три „старт апа“ (ФОТО)

Градоначелник Градишке Зоран Аџић потписао је данас уговоре са корисницима средстава подршке за почетне бизнисе из Локалног партнерства за запошљавање.

У првој фази Локaлног партнерства за запошљавање Градишка, који Градска управа спроводи у сарадњи са Међународном организацијом рада и уз подршку Европске уније, са по 7.000 КМ биће подржана три „старт апа“, односно самозапошљавање младих у области здравства, козметичких услуга и области израде и продаје текстила.

Јована Шокчевић добила је финансијску подршку за отварање логопедског кабинета у Новој Тополи, Марија Гајић Сањицки износ од 7.000 КМ искористиће за отварање козметичког салона у Градишци, док је исти износ добила и Александра Милуновић, за отварње радње за израду и продају свечаних хаљина у Градишци.

 

Градоначелник Аџић је ракао да је ово прва од три фазе пројекта, у оквиру кога ће 12 младих предузеника добити подршку за покретање властитог бизниса.

„Укупна вриједност пројекта је око 390.000 КМ, а предвиђено је да 75 одсто пројекта финансирају ЕУ и Међународна организација рада а 25 одсто локална управа. Осим подршке за покретање бизниса, из пројекта ће бити финансирано опремање кабинета за практичну наставу у двије средње школе, које ће радити услугу припреме и преквалификације радника за предузећа са подручја Градишке“, навео је Аџић.

Он је нагласио да је Градска управа и раније подржавала младе који желе да покрену свој бизнис и тако сами себи обезбједе запослење.

„Њихова обавеза је да оправдају средства која су добили, односно да она буду уложена на предвиђен начин, што Градска управа и прати и труди се да младим предузетницима помогне да превазиђу све препреке и проблеме на почетку пословања“, додао је Аџић.

 

Локално партнерство за запошљавање Градишка једно је од 20 успостављених партнерстава за запошљавање у БиХ у оквиру пројекта „Подршке Европске уније локалним партнерствима за запошљавање – Фаза два“, који ЕУ финансира са 4 милиона евра, а спроводи Међународна организација рада.

Циљ пројекта је допринос запошљавању и унапријеђењу вјештина за запошљавање особа у неповољном положају на тржишту рада.

М.Малешевић

Share With: