Top lista

Top lista za 15.05.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

„Pismena i slovesa“ pred gradiškim gimnazijalcima

Predstavnici Filološkog fakulteta  Univerziteta u Banjaluci predstavili su danas učenicima Gimnazije Gradiška  dio izložbene postavke pod nazivom „Pismena i slovesa“.

Vršilac dužnosti dekana Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Biljana Babić rekla je da su izložbu pripremili profesori i asistenti Filološkog fakulteta koji se bave jezičkom prošlošću srpskog jezika.

„Učenicima Gimnazije smo predstavili najreprezentativnije primjere iz naše pisane ćirilske prošlosti. Tu su dijelovi Miroslavljevog i Nikoljskog jevanđelja kao i reprezentanti ustavnog i poluustavnog pisma kao i brzopisnog ćirilskog pisma. Učenici imaju priliku da vide i dio pribora koji su naši pisari upotrebljavali najčešće u manastirima“ rekla je Babićeva.

Profesorica Filološkog fakulteta Slavica Vasiljević Ilić rekla je da je Miroslavljevo jevanđelje najreprezentativniji spomenik izložbe „Pismena i slovesa“ i dodala da je ono značajno iz tri razloga.

„Miroslavljevo jevanđelje je jedan od rijetkih spomenika pisan zetsko-humskim pravopisom, očuvalo je arhaični oblik pisma koji je upotrebljavan u BiH kroz srednjovjekovni period i jedna je od najljepših knjiga sa brojnim ukrasima i inicijalima dorađenim zlatnim listićima“ istakla je Vasiljević Ilić.

Direktorica Gimnazije Gradiška Snežana Kočić rekla je da će svi učenici Gimnazije imati priliku pogledati izložbu koja će im biti dostupna naredna tri dana.

Vršilac dužnosti dekana Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Biljana Babić dodala je da je ova izložba jedna od promotivnih aktivnosti fakulteta i dodala da zainteresovani maturanti mogu da se prijave na pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita koji će biti održan krajem juna.

G. Vlainić

Share With: