Top lista

Top lista za 3.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Petarde nisu igračke

Policijski službenici Policijske uprave Gradiška održali su danas edukativno predavanje o opasnostima upotrebe pirotehničkih sredstava, za učenike drugog i trećeg razreda Osnovne škole “Kozarska djeca” u Kruškiku.

Komandir Policijske stanice Gradiška Dalibor Maleš rekao je da je cilj ovog predavanja da se na adekvatan i njima prilagođen način ukaže na činjenicu da ne postoji bezopasna pirotehnika i da petarde nisu igračke, te da su pirotehnička sredstva posebno opasna na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

“Povrede koje najčešće nastupaju upotrebom pirotehničkih sredstava su povrede ruku, dlanova i očiju. Tom prilikom mogu nastupiti trajne poslijedice u vidu dubokih opekotina pa čak i određeni stepen invaliditeta”, rekao je Maleš i dodao da pirotehniku najčešće koriste maloljetnici odnosno djeca školskog uzrasta.

Maleš je rekao da se pirotehnička sredstva 2. klase za zabavu mogu prodavati samo licima starijim od 18 godina u periodu od 15. novembra do 30. januara naredne godine. On je naglasio da su predviđene novčane kazne u slučaju kršenja zakona, za fizička lica od 300 do 1500KM, odgovorno lice u preduzeću od 100 do 500KM,  drugo pravno lice od 1000 do 3000 KM.

Učenici Osnovne škole”Kozarska djeca”  Omer Trešnjić i Nemanja Lukić rekli su da petarde koriste samo u prisustvu odraslih.

“Djeca ne trebaju koristiti petarde bez prisustva roditelja. Oni trebaju paziti kako ih djeca koriste da se ne bih povrijedili”, rekao je Lukić i naglasio da petarde nisu igračke.

U protekloj godini zabilježeno je samo jedno lice koje je zadobilo lakše ozljede korištenjem pirotehničkih sredstava.

Akcija se provodi na području grada Gradiška i opštine Srbac u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima.

Share With: