Пасуљ кукурузар скупљи од меса / Пијачни барометер за 12. јануар 2023.

Наш народ каже „Свака роба има свога купца“ али пасуљ кукурузар тешко је проналазио своју муштерију и у вријеме поста јер цијена килограма износи 25 марака, што је доста скупље и од меса. Цијена свињетине износи од 12 до 14 марака по килограма, а јунетине од 14 до 19.
Продавци на пијаци кажу да кукурузар спада међу најквалитетније врсте пасуља али да га нема јер повртари одустају од производње, а они који су га и посијали имали су проблем са сушом.
На градишкој тржници овог четвртка, и по хладном времену, вриједне жене из околних села изложиле су своје производе. Осим пасуља кукурузара у понуди су и дргуе врсте пасуља, а цијена је од 6 до 12 КМ.
За домаћи ручак увијек је потребно поврће попут  кромпира, мркве, лука и першуна, а цијене су сљедеће: килограм кромпира је 2 марке, лук 1,5КМ, мркве 2КМ по килограму, першуна и целера 8КМ. Блитва је 4, шпинат 5КМ по килограму.
Како би употпунили своју кошарицу за куповину, осим поврћа, на Тржници у понуди је воће. Мандарине ису 3 КM а банане 3,5 марке док је лимун 4КМ по килограму. Јабуке су од 1 КМ до 1,5 док су крушке 3 КМ. Цијена сувих шљива је од 8-10КМ а смокви 10 КМ по килограму.
Наше домаћице воле правити домаће пите као и цицвару, а ево и цијена намирница неопходних за ова јела.
Килограм кукурузног брашна је 3 КМ, сир и кајмак су по 6 КМ, а цијена  литре млијека је 2 КМ.
Једно јаје је пола КМ.
Шећер увијек долази на крају. На градишкој тржници у понуди је домаћи мед, цијена је 15-20КМ, а уз мед савршено иду ораси чија је цијена по килограму од 15 до 20 КМ, док је љешник 18 КМ.
Г.В.
Share With: