Top lista

Top lista za 3.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Pašalić:Repromaterijala ima dovoljno, proljećna sjetva se odvija po planu

Distribucija sjemena za proljećnu sjetvu ide po planu i nema većih problema u isporuci repromaterijala rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić tokom današnje posjete Fabrici stočne hrane “Rapić” u Gradišci.

“U firmi Rapić ima dovoljno zaliha i oni kao naši dugogodišnji partneri korektno rade ovaj posao”, naveo je Pašalić.

Pašalić je rekao da je bilo malih zastoja prilikom transporta repromaterijala u zadnjih petnaest dana i naglasio da je transport poboljšan i da se sjetva odvija po planu i programu.

“Poljoprivredne apoteke mnogo ranije nabave sve što im je potrebno za predstojeću sezonu i sjetva ide kako treba bez nekih većih problema”, istakao je Pašalić.

On je naveo da je jutros bilo mraza od minus jedan do minus pet zavisno od područja.

“Sa naših stanica prikupljamo podatke i sigurno da kod nekih voćnih vrsta, pogotovo onih kod kojih je u toku oplodnja može biti šteta, dok kod voćnih vrsta koje su završile cvjetanje ne bi trebalo biti šteta”, pojasnio je Pašalić.

Pašalić je podsjetio da je u pojedinim lokalnim zajednicama još u subotu počela distribucija povrtarskih paketa za proljećnu sjetvu dok će u Gradišci podjela sjemenskih paketa određenim kategorijama stanovništva početi iduće sedmice.

“Pored toga odvojili smo oko pola miliona maraka za podizanje proizvodnje soje na način da 50 odsto troškova sjetve sufinansira ministarstvo, a drugu polovinu proizvođač”, rekao je Pašalić i dodao da će oko 400 proizvođača biti obuhvaćeno na području Lijevča polja, Semberije i Posavine.

On je naglasio da  očekuju da će se tom mjerom povećati površine za 800 hektara što je značajno za soju.

“Mi sijemo negdje oko 4 000 hektara i želimo da to ove godine bude 5 000 hektara. Kako vodimo računa o dovoljnim količinama hrane za ljude tako želimo da imamo i dovoljno količine hrane za životinje , a soja je nezamjenjiv izvor proteina”, pojasnio je Pašalić.

Poljoprivredni proizvođač Milan Janjuz koji se bavi ratarstvom i voćarstvom istakao je da je ova godina loša zbog mrazeva i nedostatka padavina, ali i zbog trenutne situacije u vezi sa korona virusom.

“Mislim da će ova godina biti teška za poljoprivredne proizvođače i za samu prodaju proizvoda”, naveo je Janjuz.

Janjuz je danas preuzeo sjeme soje koju, kako kaže, sije zato što je lakša obrada i bolja cijena u odnosu na kukuruz i pohvalio mjere resornog ministarstva u vezi svih podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju.

Marketing menadžer kompanije Rapić Petar Ninić rekao je da su svi uslovi ispunjeni i da je repomaterijal spreman na lageru da bude podijeljen u narednom periodu.

On je naglasio da kompanija Rapić zajedno sa resornim ministarstvom poziva sve poljoprivrednike u Republici Srpskoj da angažuju sve sjetvene površine u ovoj sezoni kako bi što spremnije dočekali naredne sezone i jesen i naglasio da im stoje na raspolaganju kako u nabavci repromaterijala tako i u savjetodavnom smislu.

Ninić je naveo da poljoprivredna apoteka u okviru kompanije rapić raspolaže sa svim potrebnim repromaterijalom za organizovanje ratarske proizvodnje, kao i za voćarstvo, povrtarstvo i druge grane poljoprivrede i naveo da neće biti rasta cijena ni repromaterijla niti stočne hrane.

Share With: