Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 3.12.2022.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

Pašalić: U Republici Srpskoj raste proizvodnja mlijeka

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Gradišci da proizvodnja mlijeka u Srpskoj u posljednje tri godine raste.

Pašalić je naglasio da se broj proizvođača smanjuje, ali se povećava broj grla na farmama.

“U prošloj godini je otkupljeno oko 120 miliona litara mlijeka, godinu ranije 117 miliona, a 2017. oko 110 miliona litara. Imamo signale iz mljekarske industrije da i oni planiraju rast proizvodnje, što govori da imaju stabilno tržište”, rekao je Pašalić, nakon otvaranja Savjetovanja mljekara, u organizaciji Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Srpske, a pod pokroviteljstvom resornog ministarstva.

On je istakao da su ovakva predavanja važna jer je dobro da sve što se spozna u naučno-istraživačkom radu nađe put do proizvođača.

Pašalić je rekao da se nešto manje od polovine ukupnog agrarnog budžeta izdvaja za mljekarstvo, te najavio da će ove godine biti izdvojena dodatna 2,2 miliona KM za nabavku junica.

“Već u aprilu će biti nabavljeno 200 junica za područje Hercegovine, što radimo zajedno sa mljekarom `Pađeni`. Koncept je takav da polovinu vrijednosti nabavke junica plaćaju proizvođači, a polovinu Ministarstvo i lokalne zajednice”, dodao je Pašalić.

On je naglasio da mljekarska proizvodnja zahtijeva cjelodnevni angažman farmera, zbog čega Ministarstvo značajnije podržava ovaj sektor i nastoji da podsticaji budu redovni.

“Dinamika isplate podsticaja nikada nije bila bolja. U posljednje tri sedmice su isplaćene tri premije. To smo uradili jer slijedi proljećna sjetva i cilj je da proizvođači nabave sve što je potrebno. Izmirili smo sve obaveze iz prošle godine i sada hvatamo ponovo dinamiku da svakog prvog u mjesecu plaćamo premiju, tako da će 1. aprila biti isplaćena januarska za mlijeko”, istakao je Pašalić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da mljekari na savjetovanju imaju priliku da čuju predavače iz SAD, Izraela, NJemačke, Austrije, Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH.

Usorac kaže da je upitno koliko će moći da se nastavi sa povećanjem proizvodnje mlijeka, budući da se smanjuje broj proizvođača i da nedostaje radne snage na farmama.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Gradiška Branko Stojnić izrazio je zadovoljstvo što se ovo savjetovanje organizuje u Gradišci, koja ima razvijenu stočarsku proizvodnju.

„Na farmama na području Gradiške ima više od 4.000 krava, a godišnje se proizvede oko 20 miliona litara mlijeka“, naveo je Stojnić

Otvaranju dvodnevnog savjetovanja mljakera Srpske prisustvovali su predsjednik Saveza udruženja uzgajivača goveda Srbije Sanja Bugarski, predsjednik Saveza udruženja hrvatskih uzgajivača holštajn goveda Branko Kolak, predstavnik USAID-a Bil Mejs, predstavnici firmi koje sarađuju sa mljekarskim sektorom i brojni proizvođači.

Savjetovanje, koje se održava u svadbenom salonu „Taksi bar“, biže nastavljeno sutra od 9 časova.

Share With:
Open

close button