Парастос Србима страдалим у „Бљеску“

Служењем парастоса у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишци је јутрос почело обиљежавање 26 година од егзодуса Срба из западне Славоније.

Парастос служи локално свештенство, а, осим предсједника Удружења протјераних Срба из западне Славоније Крста Жарковића, приусуствују бројни грађани.

Обиљежавање ће бити настављено код моста на Сави откривањем и освештањем споменика погинулим Србима из западне Славоније.

Предвиђено је да споменик открију српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, градоначелник Градишке Зоран Аџић и Жарковић, а најављено је и присуство предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

Потом ће бити служен помен погинулим цивилима и војницима Западне Славоније. Након тога услиједиће полагање вијенаца и цвијећа.

Предсједник Удружења Срба протјераних из западне Славоније Крсто Жарковић рекао је да је споменик подигнут за 1.241 погинуло лице српске националности из западне Славоније у периоду од 1991. до 1995. године.

Обиљежавању ће присуствовати министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, у име Народне скупштине посланик Огњен Жмирић, представници града Градишке, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, невладиних организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те Удружења протјераних Срба из Западне Славоније.

Првог маја 1995. године 16.000 припадника хрватских оружаних снага напало је 15.000 Срба у западној Славонији која је била под заштитом УН.

У злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији „Бљесак“ на западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, убијена су 284 лица, од чега 107 цивила, међу којима 12 дјеце и 44 жене.

У акцији је протјерано 15.000 Срба.

Обиљежавање овог догађаја организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Програм обиљежавања биће реализован уз поштовање закључака Републичког штаба за ванредне ситуације.

 

Share With: